Vloerisolatie: je ontsnapt er niet aan!

Heb je al uitgebreid werk gemaakt van de isolatie van het dak en de muren van je woning? Dan is nu de vloer aan de beurt. Want ook via de vloer glipt heel wat huiselijke warmte weg. Goeie vloerisolatie gaat warmteverlies tegen en helpt je dus besparen op energie. Bovendien houdt ze ook storende geluiden tegen: geen slecht idee voor wie niet elke stap van zijn huisgenoten wil horen. Dit is wat je moet weten over vloerisolatie.

Wat is goede vloerisolatie?

Goede vloerisolatie maakt het verschil, zowel in nieuwbouwprojecten als bij renovatie. Let bij het kiezen van het isolatiemateriaal op deze aspecten:

  • De isolatiewaarde van het materiaal moet zo hoog mogelijk zijn.
  • Dikker is niet altijd beter. Kies voor hoogwaardig isolatiemateriaal dat je vloerbekleding minimaal verhoogt.
  • Het isolatiemateriaal moet tegen een stootje kunnen.

Je vloer wordt intensief gebruikt, en de isolatie eronder moet die belasting minstens even goed verdragen als de vloerbekleding. Niet beknibbelen op kwaliteit dus!

Warmtegeleiding en je isolatievloer

Dikker is, zoals gezegd, niet altijd beter bij vloerisolatie. De warmte-isolerende kwaliteiten van je isolatiemateriaal lees je niet af aan de dikte ervan, maar aan de ‘lambda-waarde’. Die geeft de warmtegeleiding van het materiaal aan. Hoe lager de lambda-waarde, hoe beter het materiaal isoleert. Ligt je vloer rechtstreeks op de grond of boven een koude kelder? Dan moet de isolatiewaarde hoger zijn dan voor vloeren die boven een verwarmde ruimte liggen.

Vloerisolatie aanbrengen bij renovatie

Je vloer isoleren lukt helaas niet zonder breekwerk. Je stript de bestaande vloer tot op de vloerplaat en begint van daar opnieuw op te bouwen. Een paar dingen om rekening mee te houden:

  • de water- en elektriciteitsleidingen die onder de vloer liggen;
  • de hoogte van deuren, trappen, drempels, …;
  • de dikte van het isolatiemateriaal.

Bij renovatieprojecten kies je het best voor dun materiaal met een hoge isolatiewaarde. Zo kom je niet in de problemen met de dikte van de uiteindelijke vloer.

Vloerverwarming en isolerende mortel

Het is een fabeltje dat je bij vloeren met ingebouwde vloerverwarming geen isolatie nodig hebt. Het tegendeel is waar: je vloerverwarming werkt veel efficiënter wanneer je de vloer goed isoleert.

Een bruikbaar alternatief om je vloeren te isoleren, is het gieten van een isolerende mortel. Die heeft een hogere lambda-waarde dan gewoon isolatiemateriaal en is dus iets minder efficiënt. Maar het is wél een praktisch materiaal, aangezien je geen aparte isolatie en mortel hoeft te leggen.

Zo: je vloer is nu energiezuinig! Bovendien is een goed geïsoleerde vloer heel prettig om met blote voeten op rond te lopen én dempt de vloerisolatie allerlei lawaai.

03/03/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?