Vloeren voor scholen: 7 aandachtspunten op een rijtje

vloeren voor scholen

Klaslokalen, refters, … ze zijn tijdens de schooluren overbevolkt. Welzijn en comfort zijn dan ook cruciaal om er een aangename tijd door te brengen en gezond te blijven. Vooral omgevingsaspecten spelen hierbij een rol. Denk maar aan een goede binnenluchtkwaliteit, voldoende verlichting en het juiste geluidsniveau. Dankzij de juiste vloeren kun je die factoren beïnvloeden.

1. Binnenluchtkwaliteit

Vloeren hebben een impact op de binnenluchtkwaliteit. Als die niet optimaal is, loeren ziektes zoals astma of allergieën om de hoek. Vloeren moeten zo weinig mogelijk vluchtige organische stoffen uitstoten – zeker in scholen is dat een belangrijk aandachtspunt – want die hebben een rechtstreeks effect op onze gezondheid.

2. Visueel comfort

Ook al beseffen we het niet altijd, kleuren beïnvloeden het gedrag van kinderen en studenten. Zo stimuleren levendige kleuren de bedrijvigheid in klaslokalen, terwijl rustige kleuren het omgekeerde effect hebben. Het is dan ook van cruciaal belang om vloeren met de juiste kleur in de juiste zones te plaatsen.

3. Akoestisch comfort

Een klaslokaal met dertig studenten produceert een omgevingsgeluidsniveau van 50 decibels. Het geluid is afkomstig van de studenten zelf, maar ook van de bovenliggende klaslokalen. Voor een optimaal akoestisch comfort moet de vloer het geluid dempen. Zo verhoogt het comfort en de concentratie bij de leerlingen of studenten.

4. Vloeren in scholen: duurzaamheid en weerstand

Vloeren in scholen (klaslokalen en gangen) krijgen het hard te verduren. Denk maar aan vuile schoenen en eten en drank die gemorst worden. De vloeren moeten uitermate bestand zijn tegen slijtage, indrukking en allerlei afvalresten.

5. Hygiëne en onderhoud

Hygiëne is heel belangrijk in ruimtes waar veel mensen samenkomen (zoals scholen en ook crèches). Vloeren moeten daarom gemakkelijk, snel en doeltreffend onderhouden kunnen worden. Op die manier blijven de ruimtes te allen tijde proper en worden de onderhoudskosten aanzienlijk gedrukt.

6. Toegankelijkheid

Het is eveneens belangrijk dat scholen toegankelijk zijn, ook voor mindervaliden. Met vloeren kun je de toegankelijkheid bevorderen door bijvoorbeeld kleurcontrasten (visuele aanwijzingen) en bewegwijzering te gebruiken of vloeren die waarschuwen voor liften of trappen.

7. Slipweerstand

Scholen moeten er alles aan doen om de veiligheid van hun leerlingen te verzekeren. Slip- en valpartijen kunnen verregaande gevolgen hebben. Met antislipvloeren vermijd je gevaarlijke situaties.

Meer weten of op zoek naar inspiratie? Ontdek onze collectie vloeren voor scholen!

20/09/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?