Waarom de keuze van je vloer belangrijk is voor de luchtkwaliteit

Luchtkwaliteit in huis

Schadelijke stoffen in huis? Het klinkt misschien als een ver-van-mijn-bed-show, maar toch staat de luchtkwaliteit in huis continu onder druk. Koken, verwarmen, roken, … Ook je huisdieren en je meubels, verf en vloerbekleding spelen een niet te onderschatten rol. In dit artikel lichten we dat laatste element toe: de invloed van de vloerbedekking op de luchtkwaliteit binnenshuis.

Een gezond binnenklimaat creëren

Tenzij je een beroep hebt waarbij je de hele dag buiten in de weer bent, besteed je wellicht het merendeel van je dag tussen vier muren. We brengen gemiddeld 85 procent van onze dag binnen door: thuis, op kantoor, in de winkel, in de fitness, op restaurant …

Net daarom is het belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan de luchtkwaliteit in deze ruimten. Na verloop van tijd wordt de binnenlucht nu eenmaal vochtig en vervuild. De zuurstof raakt opgebruikt en vervangen door koolstofdioxide, waterdeeltjes en andere stoffen. Om de binnenlucht opnieuw gezond te maken, moet je uiteraard goed verluchten. Een ventilatiesysteem is ideaal, maar je kunt de ramen ook gewoon af en toe openen. Ook planten helpen  het binnenklimaat gezond te houden. Denk er ten slotte aan om zo weinig mogelijk schadelijke stoffen in huis te halen.

Gevaarlijke ‘vossen’

In heel wat bouwmaterialen zitten vluchtige organische stoffen (VOS). Deze stoffen zijn schadelijk voor de gezondheid en veroorzaken onder andere hoofdpijn, irritatie van de luchtwegen en zelfs schade aan de lever, de nieren en het zenuwstelsel. De vluchtige organische stoffen in verf, bijvoorbeeld, komen vrij wanneer je een wand of meubel verft. Ook via schoonmaakmiddelen en vloerbekleding kunnen er VOS verspreid worden.

Het is zaak om te kiezen voor vloerbekleding die zo min mogelijk VOS uitstoot. Tarkett is een voortrekker op het gebied van duurzame vloerbekleding die bijdraagt aan een gezond binnenklimaat. Het bedrijf produceert laminaat, linoleum en parket met een VOS-uitstoot die wel tien keer lager ligt dan de huidige Europese norm.

Vloer luchtkwaliteit

Ftalaatvrije vloerbedekking

Ook de ftalaten die in veel vloeren gebruikt worden, hebben een negatieve impact op de luchtkwaliteit. Ftalaten zijn chemische stoffen die pvc-producten zoals vinylvloeren soepel maken; het zijn zogenaamde weekmakers. Het probleem met ftalaten is dat ze na verloop van tijd uit de pvc ‘migreren’ en zo in de lucht of in het water terechtkomen. Om dat te voorkomen, verbiedt Europa het gebruik ervan in grote hoeveelheden. Nog beter is een vloer zónder ftalaten. Alle Tarkett-vloeren zijn honderd procent ftalaatvrij.

Luchtkwaliteit in huis

 

24/02/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?