Een vintage-interieur is pas áf met een retro vloer

Vintage interieur retro vloer

Gaat je hart sneller kloppen wanneer je denkt aan de charme van een vintage-interieur – compleet met retro designverlichting, unieke tweedehandsmeubels en een retro vloer? Terecht, want retro is helemaal in.

Verwarm je aan de warme gloed van … nostalgie

Nostalgie of jeugdsentiment, zo schreef de jonge journalist Stijn Depoorter eerder dit jaar in Charlie Magazine, “is de tas warme chocomelk na een winterse wandeling op krakende sneeuw; het is comfort food voor de ziel.” Het verleden, hoewel het al lang achter ons ligt, blijft ons fascineren. Hints uit dat verleden geven ons een warm en vertrouwd gevoel.

Het hoeft dan ook niet te verbazen dat ontwerpers en trendsetters zich keer op keer laten inspireren door retro designtrends. Aan leuke ideeën is er nu eenmaal geen gebrek in de geschiedenis, en alles wat naar vintage ruikt, roept onvermijdelijke mooie herinneringen op. Bovendien geven vintage-elementen je interieur karakter en authenticiteit.

Deze elementen mogen niet ontbreken in je vintage-interieur

Retro behangpapier

Tien of twintig jaar geleden verklaarde je ons vast gek, maar tegenwoordig is retro behangpapier weer helemaal ‘de bon ton’. Vrolijke bloemenprints uit de sixties of geometrische patronen uit de seventies kunnen absoluut, al behang je er beter niet de hele kamer mee.

Designverlichting uit de fifties of sixties

Het meest dankbare retro element in je interieur? De verlichting. In een modern getint interieur kun je absoluut niks verkeerd doen met een vintage-designlamp, terwijl een antieke kroonluchter je landelijke of klassieke interieur helemaal af maakt.

Tip: wees niet bang om verschillende stijlen te combineren. Zolang de meeste elementjes netjes in dezelfde stijl passen, kan een gedurfde blikvanger – zoals een oude hanglamp of een antiek rolbureau in een strak interieur – het geheel alleen maar versterken.

Cementtegels en andere retro vloeren

Hoewel vloeren maar zelden de aandacht naar zich toe trekken, zijn ze bepalend voor de sfeer van je woning. Een sobere, grijze tegelvloer in een retro interieur is bijvoorbeeld geen goed idee. Je kiest beter voor een authentieke vloer, zoals:

  • een vloer met charmante cementtegels
  • een verweerde plankenvloer
  • een ouderwets kamerbreed tapijt

Geen vloertype is zo begeerd door vintage-liefhebbers als cementtegels. Maar echte, oude cementtegels zijn duur en zeldzaam, en voelen bovendien nogal kil aan. Kwalitatieve imitaties in kurk bieden het beste van twee werelden: het geliefde design van cementtegels en de warmte van een isolerende kurkvloer. Silentstone Comfort Plus Vintage Cool, een nieuwe retro vloer van kurkspecialist Santana, voelt warm en soepel aan, veert lichtjes onder de voeten, en ziet er bijzonder elegant uit in je unieke vintage-interieur.

 

19/07/2017

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?