Wat is nu eigenlijk het verschil tussen parket en laminaat?

U twijfelt tussen een parket- of laminaatvloer voor uw salon, eetkamer of slaapkamer? Dan is het goed u vooraf te informeren over de voor- en nadelen van de twee. Het verschil tussen parket en laminaat toont zich in meerdere zaken zoals de samenstelling en de duurzaamheid van de vloer.Op welke verschillen je dan juist moet letten? Dat lees je hier!

Het verschil tussen laminaat & parket zit in de samenstelling

Op het eerste zicht is het moeilijk een onderscheid te maken tussen een parket- & laminaatvloer, wat ook vaak de verwarring tussen de twee veroorzaakt. De verschillen in opbouw kunnen je vast wat meer inzicht geven:

 • Een laminaat vloer bestaat uit 4 lagen: de bovenlaag, de decoratieve laag (waar de print in word opgenomen), de centrale steunlaag en het tegengewicht.
 • Parket vloeren bestaan uit houten planken, we vinden vaak 2 verschillende soorten van parket terug:
  1. Meerlagen parket: Dit type parket is ontstaan in 1942. Enkel de bovenlaag bevat “edelhout”, dit laat de makers van het parket toe een grotere hoeveelheid
   vloeren te produceren uit één boom.. Door zijn opbouw is dit soort parket ook van meer gangbare afmetingen en gelijkmatige vorm.
  2. Massief parket: Massief parket wordt vaak omschreven als minder ecologisch omdat het een grotere hoeveelheid “edelhout” bevat.
   Het is ook gevoeliger voor verandering in temperatuur waardoor het ook minder en minder succes kent op de vloermarkt.

Hout is een natuurlijk product dat leeft: het zet uit wanneer het warm is en krimpt wanneer de temperatuur daalt.

Duurzaamheid en levensduur

De levensduur van een vloer vertegenwoordigt een belangrijk element in de aankoop van nieuwe vloerbekleding. De duurzaamheid van de laminaatvloer hangt voornamelijk af van de bovenlaag.. In functie van de kwaliteit en de mate waarin de vloer belopen wordt, slijt de vloer namelijk vlugger of trager. Daarnaast moet men ook beseffen dat het onmogelijk is om de vloerbekleding af te schuren of te repareren. Hoewel parket ook een slachtoffer wordt van slijtage moet het gezegd worden dat het wel mogelijk om parket op te schuren en te renoveren wanneer de slijtage te erg wordt. Op deze manier is het mogelijk om het parket er als nieuw uit te laten zien, zelfs al ligt het er al meerdere jaren.

Aantrekkelijkheid en prints

Parket is een natuurproduct wat garant staat voor een warme uitstraling in je interieur. Geen wonder dus dat veel mensen voor parket kiezen. Kies ook jij voor parket? Dan heb je de keuze uit verschillende houtsoorten: eik, beuk, esdoorn, kerselaar… Aan de andere kant biedt houten vloerbekleding tal van mogelijkheden. Zo zijn er bijvoorbeeld talloze prints beschikbaar waardoor iedere vloer 100% uniek zal zijn.

Laminaat heeft zijn grote populariteit te danken aan het feit dat het materiaal de indruk geeft van echt parket maar dan met een lager prijskaartje.

Parket en laminaat onderhouden?

We kunnen er niet rond: om zijn prachtige uitstraling te behouden, vereist parket een regelmatig onderhoud. De middelen die je hiervoor kan gebruiken zijn afhankelijk van het type parket dat je in huis haalt en hoe het parket gelegd werd. Zo kan je kiezen uit diverse oliën, vernis en zelfs bijenwas om je houten vloer te onderhouden. Raadpleeg dan ook steeds de instructies van het product.

Eén van de grootste troeven van laminaat is dat het weinig onderhoud vergt. Je hebt geen nood aan olie of vernis; af en toe opnemen met water en een neutraal product is ruim voldoende!

24/04/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?