Strenge normen voor antislipvloeren in professionele omgevingen

anti-slipvloeren

Waar je ook komt, er wordt aan je veiligheid gedacht. In bepaalde omgevingen gaan ze nog een stapje verder en is elk risico tot het absolute minimum beperkt. Denk maar aan ziekenhuizen en woonzorgcentra, waar de inrichting in het teken staat van gezondheid en veiligheid.

Om tegemoet te komen aan die vraag – en aan de strenge wettelijke eisen voor veiligheidsvloeren – heeft Tarkett een gamma aan oplossingen voor antislipvloeren ontwikkeld. In dit artikel lees je wat de normeisen precies inhouden en hoe Safetred-vloeren hieraan tegemoetkomen.

Wetgeving rond veiligheidsvloeren

Veiligheidsvloeren maken het verschil tussen een veilige werk-, woon- of zorgomgeving en soms fatale valpartijen. De wetgevers van verschillende landen ontwierpen daarom standaarden en richtlijnen om de veiligheid te garanderen:

  • BS 7976. Volgens deze Britse norm moet de slipweerstand van een vloer bepaald worden aan de hand van een pendulumtest. De resultaten van de test vertalen zich in een sliprisico, waaruit een vereiste oppervlakteruwheid (Rz) volgt.
  • DIN 51130. Deze belangrijke Duitse norm maakt het onderscheid tussen slipweerstand blootsvoets (antislipgroep 1: A, B, C) en bij beloop met schoenen (antislipgroep 2). Hoe hoger de R-waarde, hoe groter de helling mag zijn om nog veilig te zijn.
  • DIN 51097 specificeert de maximale hellingsgraden voor blootsvoets beloop. Denk vooral aan zwembaden, openbare douches en andere vochtige ruimtes.

Antislipwaarde

Onder DIN 51130 zijn veiligheidsvloeren aangewezen in tal van omgevingen. Enkele voorbeelden uit de zorgsector:

  • Antislipwaarde R9: labo’s, apotheken, dagklinieken, ziekenhuisgangen, praktijkruimtes en massageruimtes
  • Antislipwaarde R10: onderzoeksfaciliteiten, badkamers en sanitaire ruimtes
  • Antislipwaarde R11: natte desinfectieruimtes en hydrotherapieruimtes

Safetred-antislipvloeren van Tarkett

Maar voor professionele omgevingen volstaat het niet dat de vloeren louter slipweerstand bieden. Ze moeten ook makkelijk te plaatsen en te vervangen zijn. Duurzaamheid en onderhoudsgemak zijn eveneens van cruciaal belang. Ten slotte zijn akoestiek, design en gebruikscomfort van tel.

De Safetred-veiligheidsvloeren voldoen aan alle eisen. Geen enkele veiligheidsvloer biedt zo’n allesomvattende kwaliteit, met aandacht voor installatie, schoonmaak, ecologie, akoestiek en ontwerp. Bovendien zijn de vloeren zo ontworpen dat ze naadloos aansluiten op andere zachte vloer- en wandbekledingen, zoals Tapiflex, Protectwall en Aquarelle.

Ontdek het volledige gamma antislipvloeren van Tarkett.

24/12/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?