Retrotegels en cementtegels op Bouw & Reno

Wie authentiek interieur zegt, zegt in een adem cementtegels. Deze tegeltjes die de sfeer van welleer oproepen en gezelligheid in uw woning creëren zijn aan een ware revival bezig in Vlaanderen. Op de Bouw & Reno beurs brachten we een bezoekje aan de kleurrijke stand van Patroontegels uit Aarschot, een bedrijfje gespecialiseerd in patroontegels en cementtegels. Oprichtster Carine Vander Eyken sprak honderduit over de tegeltjes die ze zelf ook zo graag ziet… 

Homeproved: Hoe verklaart u de revival van de cementtegels?

Carine: “Eigenlijk zagen mensen cementtegels al heel lang graag, ze zijn nooit weg geweest. Maar cementvloeren waren lange tijd niet in België verkrijgbaar, enkel in Nederland. Ik heb ze weer naar België gehaald, want ik vind die retro vloertegels zelf heel mooi en ik merkte dat er veel vraag naar was.”

Homeproved: Waar kan je cementtegels plaatsen?

Carine: “Ze kunnen dienen als badkamertegels, keukentegels, je kan ze plaatsen in de hall en op het toilet. Cementtegels buiten leggen is ook mogelijk, onze vier collecties zijn namelijk allemaal vorstbestendig. Ze zijn dus ook geschikt voor een buitenkeuken of als terrastegels, maar dat is niet de hoofdzaak.”

Homeproved: Zijn cementtegels ook vochtbestendig?

Carine: “Het zijn poreuze tegels die moeten behandeld worden, zodat ze vocht- en vlekbestendig zijn. Wij verkopen vier vorstbestendige collecties die geschikt zijn voor buiten. Ik raad iedereen af om Marokkaanse cementtegels te nemen voor buiten, want die vriezen wel stuk.”

Homeproved: Hoe zit het met cementtegel onderhoud?

Carine: “Je moet een vlekstop op de cementtegels zetten, zoals bij natuursteen. Zo’n vlekstop heeft het uiterlijk van water en je brengt het aan met een schildersrolletje. Eerst wordt de tegel geplaatst, vervolgens komt er een laag vlekstop op, dan worden de tegels opgevoegd en tot slot wordt de cementvloer nogmaals behandeld met vlekstop. Dan is de vloer klaar en verzadigd en moet je hem enkel nog dweilen. Terwijl je cementvloeren vroeger moest opschuren met bruine zeep, zijn ze nu heel makkelijk in onderhoud.”

Homeproved: Waar komen de tegels precies vandaan?

Carine: “We hebben een collectie Vietnamese cementtegels, een collectie met Portugese cementtegels, eentje met Franse cementtegels en dan is er nog de Azulecollectie, met invloeden en tekeningen van over de hele wereld. We hebben bijvoorbeeld tegels met tekeningen uit Havana, Cuba. Uiteindelijk duiden die termen op de origine van de tegels, maar tegenwoordig worden ze allemaal in Vietnam gemaakt. Daar zijn grote fabrieken die gespecialiseerd zijn in het precisiewerk van een cementtegel vervaardigen. Ze zijn er echt gedreven in.”

Homeproved: Zijn er ook specifieke trends voor de badkamer?

Carine: “Eigenlijk kan ik daar niet op antwoorden. Smaken verschillen enorm. Sommigen houden van een druk patroon of van kleur. Anderen willen dan weer enkel een boordje met tegeltjes of twee kleurtinten combineren. Cementtegels passen ook zowel in een modern interieur als een klassiek interieur. Ik verbaas me nog alle dagen over de keuze van mijn klanten, mensen hebben soms ideeën waar ik zelf niet kan opkomen!”

Homeproved: Heeft u zelf nog tips voor het plaatsen van cementtegels?

Carine: “Ik hou niet van een huis dat vol cementtegels ligt. Cementtegels komen voor mij het best tot hun recht in combinatie met hout. Als je ze bijvoorbeeld combineert met parket, stralen de vloeren nog meer warmte uit. Soms vragen mensen me wel eens of ze niet enkel hun keuken, maar ook hun living moeten betegelen. Dan spreek ik tegen mijn eigen winkel en zeg ik neen. Maar je kan cementtegels ook met andere materialen combineren. Zo hebben we ook projecten met blauwe steen rond een cementvloer. Alles kan.”

Homeproved: Doet u meer nieuwbouw of renovatie?

Carine: “Beide. Procentueel bekeken doen we meer renovatie, maar veel mensen kiezen toch ook voor deze retro tegels in nieuwbouw, zowel modern als klassiek. Sommigen klanten hebben een heel strakke keuken, maar dan kiezen ze wel eerder voor tegels met zwart-wit tinten, dat valt me toch op.”

Homeproved: Zijn er nog andere toepassingen mogelijk?

Carine: “Cementtegels kunnen ook in het blad van een tuintafel ingelegd worden, ze worden vaak achter kachels geplaatst of op trappen en we hebben ze ook eens gelegd op een tafel voor een Singer naaimachine. In de douche kan ook. Maar als er veel kalk in het water is, dan moet je de douche wel altijd uitdrogen. En het is ook niet de bedoeling dat je een slaaf wordt van je eigen vloer.”

Homeproved: Kan je zelf cementtegels ontwerpen?

Carine: “Dat kan. We hebben namelijk twee collecties die je zelf kan inkleuren volgens je eigen smaak. Sommigen willen ook oude cementtegels laten bijmaken. Oude vloertegels bijmaken kan effectief op basis van een mal.”

 

24/01/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?