Parket in de badkamer, kan dat?

Parket in de badkamer, kan dat wel?

Je hebt het wellicht al vaker gehoord: hout en vocht zijn géén goeie combinatie. En daar is uiteraard wat van aan. Toch betekent dat niet dat je geen houten elementen kunt integreren in je keuken of badkamer. Zelfs een parketvloer in de badkamer behoort tot de mogelijkheden. Je moet dan wel enkele voorzorgsmaatregelen in acht nemen.

1.      Kies een duurzame houtsoort

Hout krimpt en zet uit naargelang de luchtvochtigheid en de temperatuur. Dat kan dus problemen opleveren in de keuken en zeker in de badkamer, waar de luchtvochtigheid én de temperatuur makkelijk hoger zijn dan elders in huis. Hout lijkt hier wellicht geen goeie keuze … Toch kan het. Kies voor een houtsoort met een duurzaamheidsklasse tussen I en III. Veilige keuzes zijn kastanje, bamboe, robinia en merbau.

Parket

2.      Waterdichte verlijming en pur-uitzetvoegen

Besteed ook voldoende aandacht aan de plaatsing van je parketvloer in de badkamer. Een waterdichte verlijming tussen de parketstroken is onmisbaar. Voorzie ook uitzetvoegen die afgeschermd zijn met polyethuraan (pur). Zo kan er geen water op het hout blijven staan en geen druppel water langs de voegen naar binnen sijpelen.

3.      Parket in de badkamer vernissen, oliën en poetsen

Werk de houten vloer vervolgens af met vernis of olie. Olie dringt dieper in het hout, maar vraagt ook meer onderhoud dan vernis. Je zult je vloer sowieso vaker en grondiger moeten poetsen in vochtige ruimtes zoals een badkamer. Lees hier meer over het onderhoud van een parketvloer.

Parket-in-de-badkamer-tips

4.      Voldoende ventileren

Een laatste tip: zorg voor voldoende verluchting in vochtige ruimtes. Een goeie afzuiginstallatie of een mechanisch ventilatiesysteem in de badkamer voert de overtollige vochtige lucht af en houdt de luchtvochtigheid zo op peil. Dat is van belang voor je eigen gezondheid, maar zeker ook voor de stabiliteit en duurzaamheid van je houten vloer.

 

10/02/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vragen en opmerkingen

BD
bert Duerinckx (vraag over foto)

hallo,

welke houtsoort is dit ?

Mvg,

Bert