Uit deze legpatronen kun je kiezen voor je parketvloer

legpatronen parket

Landelijke of rustieke elementen in hedendaagse interieurs? Dat kan perfect. Omgekeerd kan ook, en we zien dan ook almaar meer moderne materialen en technieken in klassieke woningen. De grenzen tussen de interieurstijlen vervagen hoe langer hoe meer. Ook parket volgt deze trend. Oude legpatronen, die je normaal gezien aantreft in stijlvolle herenwoningen, worden nu bijvoorbeeld volop toegepast in designwoningen.

Deze patronen voor parket moet je zeker kennen wanneer je bouwt of renoveert:

Visgraatparket

legpatronen parketGeen legpatroon voor parket is zo iconisch als het visgraatparket. Lange tijd had het een oubollig imago, maar nu is visgraat weer helemaal in. Het ziet er authentiek uit en trekt de aandacht. Het is dus ideaal in zowel een luxueus gedecoreerd landhuis als een minimalistische loft.

Een visgraatparket bestaat uit rechthoekige houten planken die, in de vorm van een visgraat, tegen een horizontale lijn worden gelegd. Naast het alom bekende enkele visgraatmotief bestaat er ook dubbele visgraat met smallere latjes. Tegenwoordig is het gangbare formaat 7 cm x 40 cm.

Hongaarse punt

legpatronen parketVeel mensen verwarren Hongaarse punt met visgraat, maar er is wel degelijk een groot verschil! De planken hebben hier de vorm van een parallellogram, waardoor de korte zijden van de planken doorlopende lijnen vormen in je vloer.

Dambord- en mozaïekpatroon

Het dambordlegpatroon zie je niet vaak, maar is wel uniek en origineel. Een parketvloer met dambordpatroon bestaat uit vierkante parkettegels. Net zoals bij Hongaarse punt wordt hier vaak met kleurschakeringen gespeeld.

legpatronen parket

Het mozaïekpatroon is een variant op het dambordpatroon en bestaat uit dunne houten strookjes die in een mozaïekpatroon worden verwerkt. Je kunt ze parallel of schuin leggen.

Versailles-patroon

Ten slotte kun je je parket leggen in het complexe ‘Versailles’-patroon. Statige landhuizen en klassieke woningen houden van de tijdloze klasse van Versailles-parket, want dit unieke legpatroon voert je terug naar het koninklijke paleis van Versailles onder Lodewijk XIV. Hoe ziet het er precies uit? De parketvloer is opgevat als een tegelvloer. Elke vierkante ‘tegel’ bestaat uit een houten kader, met daarin een complexe tekening gemaakt van meerdere latjes. Vaak lijken de latjes in elkaar vervlochten.

In welk patroon je je parket ook legt of laat leggen, het is vooral belangrijk dat je houten vloer comfortabel en duurzaam is.

 

02/05/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?