Waarom kiezen almaar meer kopers voor lamelparket?

Waarom kiezen almaar meer kopers voor lamelparket?
Aan de warmte en klasse van een houten vloer kunnen maar weinig mensen weerstaan. Terecht, want parket verleent je interieur een uitzonderlijk karakter. Maar welk soort parket kies je nu het beste? Er zijn namelijk grote verschillen tussen een plankenvloer, massief parket, lamelparket, laminaat en imitatieparketvloeren. In dit artikel nemen we lamelparket of meerlagig parket onder de loep, een type vloer die snel aan populariteit wint.

Wat is lamelparket?

Specialisten noemen lamelparket wel eens ‘werkingsvrije vloerdelen of planken’. De reden hiervoor is dat lamelparket uit drie lagen bestaat, die ervoor zorgen dat je vloer niet kan ‘werken’ onder invloed van temperatuurschommelingen. De samenstelling van lamelparket is als volgt:
  • Een toplaag uit echt hardhout, zodat je vloer dezelfde look-and-feel heeft als een massieve parketvloer.
  • Een middenlaag die haaks op de toplaag wordt gelijmd. Ze bestaat uit multiplex.
  • Een onderlaag, opnieuw uit hardhout, die in de lengterichting van de toplaag wordt gelijmd.
De prijs van meerlagig parket hangt voornamelijk af van de gekozen houtsoort, en hierin heb je dus dezelfde keuzevrijheid als bij massief parket. Ook de kwaliteit van de lijm is een bepalende factor in de kostprijs. Ultragoedkoop lamelparket maakt gebruik van minderwaardige lijm – die kun je dus maar beter vermijden. Voordelen van lamelparket

Waarom kiezen voor lamelparket?

Er zijn nogal wat uitstekende motieven om voor lamelparket te kiezen in je interieur. Dat is ook de reden waarom lamelparket de laatste jaren een steile vlucht kent. Dit zijn volgens ons de belangrijkste voordelen:
  • Zoals we eerder al aangaven, werkt lamelparket niet. Kwalitatieve parketvloeren zullen evenmin scheuren of barsten.
  • Lamelparket valt probleemloos te combineren met vloerverwarming. Het heeft een lage isolatiewaarde, waardoor het de warmte beter doorgeeft.
  • De toplaag van hoogwaardig lamelparket is erg slijtvast. Daardoor gaat je lamelparketvloer makkelijk tientallen jaren mee en blijft ze de hele tijd mooi en stijlvol.
Meerlagig parket
  • Door de toplaag uit hardhout kun je een lamelparket, net als een massieve parketvloer, na een tiental jaar opnieuw opschuren en vernissen of oliën, waardoor je vloer er weer als nieuw zal uitzien.
  • Je kunt deze vloerbekleding ‘zwevend’ leggen, waardoor je de planken niet hoeft te lijmen. Dat spaar je tijd en geld uit.
  • Het grote assortiment houtsoorten is een overduidelijke troef van lamelparket.
  • En ten slotte speelt ook de prijs-kwaliteitverhouding in het voordeel van meerlagig parket. Hoewel je zeker niet de bodemprijzen moet opzoeken (want dan tref je minderwaardige vloeren aan), is doorsnee en hoogwaardig lamelparket wel aanzienlijk minder duur dan massief parket of andere vloersoorten.