Kurkvloer in uw huis? De voordelen en tips!

Kurkvloer in uw huis? De voordelen en tips!
Wil u graag een natuurlijke uitstraling geven aan uw interieur, dan is kurk een mooie optie! Want als u dacht dat kurkvloer oubollig was, dan heeft u het mis. Kurktegels duiken steeds vaker op in eigentijdse interieurs. Bovendien is kurk een milieuvriendelijk product met heel wat bijzondere eigenschappen.

Kurkvloer, voordelen en nadelen

Kurk vloer is namelijk niet alleen een zeer warm en aangenaam materiaal, het is ook warmte-isolerend en geluiddempend. Tegenwoordig is kurkvloer verkrijgbaar in verschillende kleurschakeringen en niet enkel in bruintinten. Kurkvloeren zijn daarnaast ook makkelijk te plaatsen en worden vaak gebruikt in de badkamer of bij de sauna. Bovendien kost een kurkvloer onderhouden geen moeite: stofzuiger en dweil volstaan om de mooie glans te behouden. Let wel dat je geen te grote hoeveelheden water gebruikt. Een bijkomend nadeel is dat kurk kan verbleken als hij te veel wordt blootgesteld aan UV-stralen. Nadeel is ook dat een kurkvloer verzakkingen kan vertonen wanneer er zware objecten op worden geplaatst .

Kurkvloer, een natuurlijk product

Kurk wordt elke negen jaar geoogst uit de schors van de kurkeik, voornamelijk in Spanje en Portugal. Kurkkorrels worden onder hoge druk tot blokken geperst, waaraan hars wordt toegevoegd als bindmiddel. Na rijping worden de blokken tot tegels gesneden. Tip: informeer bij aankoop van een kurkvloer naar de densiteit van de tegels. Hoe meer korrels er geperst zijn in een tegel, en dus hoe zwaarder de tegel, hoe duurzamer uw vloer.

Kurkvloeren plaatsen

Kurkvloeren plaatsen kan op verschillende manieren. Een eerste manier is een verlijmde kurkvloer leggen. Dat betekent dat kurktegels met contactlijm verlijmd worden op een egale en droge ondergrond. Na de plaatsing worden de tegels afgelakt. Hierdoor is de vloer volledig vochtbestendig en kan kurk naast de badkamer ook in slaapkamers, keukens, woonkamers, burelen,… geplaatst worden. De meeste kurktegels voor verlijmde kurkvloeren hebben een dikte van 4mm. Een andere optie is een zwevende kurkvloer plaatsen, ook wel kurkparket of kurklaminaat genoemd. Deze klikkurkvloer heeft een dikte van 10,5 tot 12mm. De panelen worden in elkaar geklikt en zwevend geplaatst. U krijgt het voordeel van het plaatsen van laminaat gecombineerd met de warmte en geluiddempende isolerende eigenschappen van kurk. [gallery include="904, 903, 902, 901, 900"]