Kurk als woonkamervloer: comfort én energiebesparing

Kurk als woonkamervloer: comfort én energiebesparing
De eisen die we aan ons interieur stellen liggen misschien wel het hoogst in de woonkamer. Want in onze leefruimte komen we elke avond tot rust én ontvangen we onze gasten. De ruimte moet dus zowel stijlvol als comfortabel zijn. Met kurk in de woonkamer combineer je die twee eigenschappen makkelijk. Wist je bijvoorbeeld dat een kurkvloer je sneller een warm gevoel geeft zonder je energiefactuur de hoogte in te jagen?

Energie besparen … met je vloer?

We verwarmen onze woningen traditioneel met radiatoren. De stralingswarmte die zij afgeven is absoluut heerlijk in de wintermaanden, maar kent ook een niet te onderschatten nadeel: de warmte stijgt razendsnel naar het plafond, waardoor de onderste luchtlagen koud blijven. En dat terwijl de gevoelstemperatuur in huis voornamelijk bepaald wordt door die onderste luchtlagen. Je herkent het vast: het mag nog zo warm zijn ter hoogte van je hoofd, als je benen het koud hebben, ga je al snel rillen. Natuurkurk als vloerbedekking in de woonkamer helpt dat onaangename koudegevoel te bestrijden. Kurk bestaat namelijk uit een ultrafijne celstructuur. De met lucht gevulde cellen werken op twee fronten:
  • enerzijds vormen ze een isolerende laag die de koudestraling van de ondervloer tegenhoudt,
  • anderzijds nemen ze de omgevingswarmte op, zodat je vloer aangenaam warm
Zo kan de verwarming gerust een graadje lager, zonder dat je ook maar een beetje aan leefcomfort inboet. Ook in combinatie met vloerverwarming – sowieso een meer zuinige en comfortabele manier van verwarmen – doet natuurkurk het erg goed. Dankzij zijn celstructuur houdt kurk de warmte langer vast en geniet jij dus langer van warme voeten.

Comfort staat voorop in de woonkamer

Comfort is misschien wel het belangrijkste criterium bij de keuze voor een woonkamervloer. Warmtegevoel is daar één aspect van, maar zeker niet het enige. Zo wil je natuurlijk dat de woonkamervloer ook zacht en effen is, want wie zit er nu niet graag eens op de vloer om met z’n kindje(s) of huisdier(en) te spelen? Daarnaast moet een vloer geluiden dempen. Omgevingsgeluiden, maar ook voetstappen. Dat doet kurk voortreffelijk, opnieuw dankzij die fijnmazige celstructuur. De veerkrachtige cellen absorberen de trillingen van voetstappen, waardoor ze niet zo weerklinken. Ook mooi meegenomen: je gewrichten worden minder belast. [gallery size="medium" link="file" ids="110233,110234,110232"]

Een kurkvloer in je woonkamer plaatsen

Natuurvloeren in kurk lenen zich voor zowel nieuwbouw als renovatie. Je kunt een Santana-kurkvloer – met klik- of kleefsysteem – bijvoorbeeld makkelijk bovenop een bestaande vloer plaatsen. Maar wat je wellicht nog meer benieuwt, is welke modellen er zoal bestaan. Kurk is allang niet meer synoniem met klassieke, bruine vloeren. In ons gamma vind je honderden vloeren met natuurlijke houtmotieven of met de looks van natuursteen, beton, leer, cementtegel, …