Houten meubelen en parketvloer schuren

Vooraleer je een houten meubel of een houten vloer gaat schilderen, moet je hem eerst afschuren. Door het afschuren krijg je een glad oppervlak en kan je oneffenheden verwijderen. Zo zal je uiteindelijk een mooier eindresultaat bekomen. Met deze klusfiche willen we jou uitleggen hoe je jouw plancher vloer en houten meubelen kan opschuren zonder ze te beschadigen.

1. Een planken vloer afschuren

Welke werktuigen heb je nodig?
Voorbereiden van de plankenvloer
  • Indien jouw planken vloer erg vuil is, reinig hem met een speciale parketreiniger.
  • Haal jouw meubels, gordijnen en lichtarmaturen weg om te vermijden dat het stof overal tussenkruipt. Open vervolgens alle ramen en deuren zodat de ruimte goed verlucht wordt.
  • We raden aan om ook de plinten te verwijderen. Gebruik hiervoor een platte schroevendraaier.
  • Controleer of geen enkele nagel uit jouw plankenvloer steekt, want dat zou jouw schuurmachine kunnen beschadigen. Steken er wel nagels uit de vloer, klop ze dan in de planken met een hamer.
Plankenvloer schuren

Als je voor het eerst een schuurmachine gebruikt, wees dan voorzichtig, want bij foutief gebruik van de machine kan je een te dikke houtlaag verwijderen. Voel je jou nog een beetje onwennig met de schuurmachine, dan kan je in jouw doe-het-zelf zaak om raad vragen. Tip: om te oefenen met de schuurmachine kan je katoen gebruiken om te polijsten in plaats van schuurpapier.

  • Begin met grof schuurpapier. Deze eerste schuurbeurt zal oneffenheden van jouw planken vloer verwijderen. Hou er rekening mee dat schuurpapier een nummer meekrijgt, in functie van de korreldikte. Hoe hoger het getal, hoe fijner het schuurpapier. Gebruik een P40 voor de eerste schuurbeurt. Is jouw planken vloer poreus, kies dan een een P60.
  • Schuur de vloer af in de richting van de houtvezels. Heb je een mozaïek parket, schuur dan diagonaal. Let op om niet bruusk met de schuurmachine te stoppen, want zo kan je jouw parketvloer beschadigen. Eenmaal de vloer volledig afgeschuurd is, mag je hem stofzuigen.
  • Vervang het grof schuurpapier door schuurpapier met een gemiddelde korrel. Zo kan je de sporen van de eerste schuurbeurt uitwissen. Eenmaal je klaar bent, kan je opnieuw stofzuigen.
  • Vervang het schuurpapier opnieuw door fijn schuurpapier en stofzuig een derde keer als je klaar bent met opschuren.
  • Om de randjes en kantjes af te schuren, kan je een kantschuurmachine gebruiken of je kan het met de hand doen.
Schoonmaken

Stofzuig het volledige oppervlak dat je net hebt afgeschuurd. Ga vervolgens met een vochtige doek over de vloer om het resterende stof te verwijderen. Opgelet: gebruik pas een vochtige doek nadat de vloer volledig afgeschuurd is, anders bestaat het gevaar dat het water en het stof tussen de planken kruipen.

Afwerking

Jouw plankenvloer kan nu vernist, geschilderd, geboend, gebeitst of geolied worden. Kies jouw afwerking in functie van jouw noden, wensen en smaak.

Let op: wacht niet om jouw hout te behandelen, want opgeschuurd hout is broos en vlekgevoelig.

2. Houten meubelen afschuren

Een houten meubel opschuren is vergelijkbaar met het schuren van een planken vloer. Gebruik hiervoor een schuurblok of een kleine schuurmachine.

Geef jouw meubels drie schuurbeurten. De eerste keer gebruik je grof schuurpapier (P40 tot P120) en volg je de richting van de houtvezels. De tweede keer gebruik je schuurpapier met een gemiddelde korrel (P120 tot P220) en maak je een achtvormige beweging om geen sporen op het hout achter te laten. Gebruik vervolgens fijn schuurpapier (P220 tot P280) voor de afwerking.

Vergeet niet tussen elke schuurbeurt het meubel af te stoffen met een vochtige doek.

Tip : Als jouw meubels sierlijsten, details of gravures hebben, gebruik dan staalwol, want staalwol kan kleine hoekjes en kantjes mooier afwerken dan schuurpapier.

07/03/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?