Last van hooikoorts? Niet met deze vinylvloeren!

Hooikoorts

Heb jij rond deze periode steevast last van hooikoorts? Je bent niet alleen. Zo’n twintig procent van de Belgen lijdt aan hooikoorts of pollenallergie en krijgt dus te maken met tranende ogen, een loopneus, niezen, hoofdpijn, … Om hooikoortsaanvallen in huis te voorkomen, moet je bij de woninginrichting rekening houden met enkele zaken. Want niet alleen ventilatie is van belang, ook de keuze van je vloerbekleding is bepalend voor de luchtkwaliteit.

Wat is hooikoorts precies?

Hooikoorts, pollenallergie of pollinosis is een vorm van allergische rinitis. Als je aan hooikoorts lijdt, ben je eigenlijk allergisch voor het stuifmeel van planten zoals grassen en bomen. Tijdens het voorjaar verspreidt de wind die pollen, waardoor je ogen gaan tranen, je neus begint te lopen, … Pollenallergie is geen pretje wanneer je in het voorjaar buiten bent. Maar ook tijdens de rest van het jaar en zelfs binnenshuis laat hooikoorts je niet met rust.

Huisstofmijtallergie

Hooikoorts en huisstofmijtallergie hebben erg gelijkaardige symptomen. Beide allergieën zijn een reactie van het afweersysteem op lichaamsvreemde stoffen: stuifmeel in het ene geval, de afvalstoffen van mijten in het andere geval. Het grote verschil is dan ook dat patiënten van huisstofmijtallergie het hele jaar door last hebben van hun allergie, terwijl hooikoorts toch sterk seizoensgebonden is.

Kiezen voor hooikoortsvriendelijke vloerbekleding

In beide gevallen loont het om je huis zo onderhoudsvriendelijk en hygiënisch mogelijk in te richten. Het hoeft niet te verrassen dat je vloerbekleding daarbij een belangrijke rol speelt. Bepaalde vloeren houden stof en vuil namelijk makkelijk vast, terwijl andere dat niet doen. Daarnaast kun je vloeren in harde en duurzame materialen zoals parket en laminaat makkelijker en grondiger reinigen dan bepaalde andere materialen.

Niet alleen houten vloeren zijn dus geschikt voor wie hooikoorts heeft, maar ook vinyl is een uitstekende keuze. Vinyl is namelijk een uitermate hygiënische vloerbekleding. Vinyl is ondoordringbaar en waterdicht, stoot vuil af en laat zich makkelijk grondig schoonmaken. In tegenstelling tot meer poreuze vloerbekledingen is vinyl een hooikoortsvriendelijk materiaal dat allergieën geen schijn van kans geeft.

 

30/05/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?