Hoe laminaat onderhouden? 4 tips voor een duurzame vloer

laminaat onderhouden

Ben je je houten vloer en het uitgebreide onderhoud dat daarmee gepaard gaat beu? Ga dan voor een laminaatvloer, want die biedt het beste van twee werelden: een verfijnde, warme look én een goede prijs-kwaliteitverhouding. Dankzij zijn samenstelling is laminaat bovendien een duurzame oplossing. Wil je graag zo lang mogelijk genieten van je laminaatvloer? Wij leggen je in 4 tips uit hoe je laminaat moet onderhouden.

1.      Gebruik niet te veel water

Laminaat is gevoelig voor vocht. Wanneer je je laminaatvloer schoonmaakt met water, is de kans groot dat je hem beschadigt. De planken zullen opzwellen en je zult de beschadigde planken moeten laten vervangen. Maak je laminaat dus schoon met een lichtvochtige dweil.

Ook een te hoge luchtvochtigheid in huis kan je laminaatvloer schade berokkenen. Let er dus op dat je voldoende verlucht en ventileert in ‘natte’ ruimtes, zoals de badkamer of de keuken.

2.      Vloerbeschermers to the rescue

Wil je je laminaatvloer vrijwaren van krassen en zwarte vegen? Gebruik dan vloerbeschermers voor je stoelen, tafels en kasten. Die beschermviltjes zorgen ervoor dat er geen krassen op de vloer komen wanneer je bijvoorbeeld je stoel verplaatst.

laminaat onderhouden

3.      Laminaat onderhouden: zo natuurlijk mogelijk

Laminaat mag dan onderhoudsvriendelijker zijn dan hout, toch is het opletten geblazen wanneer je hem wekelijks reinigt. Kies voor zachte schoonmaakproducten met natuurlijke ingrediënten en vermijd aggressieve producten die al te veel chemische additieven bevatten. Hou de werkwijze aan die we hierboven al beschreven: vul een emmer met lauw water, voeg er enkele druppels van je laminaatvriendelijke product aan toe en maak je dweil niet té nat.

laminaat onderhouden

4.      Voeten afvegen, graag!

Vermijd vuil en zand binnenshuis. Je kinderen die na een potje voetbal in de tuin binnengestormd komen? Laat ze hun voeten afvegen aan de deurmat, want het zand onder hun schoenen zou weleens krassen kunnen veroorzaken op je laminaatvloer. Regelmatig met de stofzuiger rondgaan, is de boodschap!

Tip: De plaatsing van een laminaatvloer vergt kennis en ervaring. Laat dus niets aan het toeval over en schakel een vakman in!

28/03/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?