Een houten vloer in de badkamer: een perfect match of niet?

ruime houten badkamer

Wil je breken met die koude en kille tegels in de badkamer en ben je op zoek naar een vloerbedekking die meer warmte en gezelligheid uitstraalt? Dan heb je vast al een parket- of laminaatvloer overwogen. Dit is een geliefkoosde oplossing voor de slaapkamer, eetkamer of living… maar is een houten vloer in de badkamer ook een perfect match ? 

De basics van een houten vloer in de badkamer

Hout is uiteraard een natuurproduct, wat betekent dat het constant beweegt of ‘leeft’. Dat merk je vooral in een vochtige omgeving. Bij de plaatsing van parket en laminaat in een badkamer zijn dilatatie- of uitzettingsvoegen, die toestaan dat het hout krimpt en uitzet, dus noodzakelijk. Zo heeft het hout voldoende plaats om te bewegen zonder dat het barst of scheurt.

behandeling van het houtGa je de laminaat- of parketvloer zelf leggen? Vergeet niet dat de vloer een waterwerende coating nodig heeft. Daarom geef je geoliede parketvloeren best meteen een behandeling met een hardwaxolie. Vernis- en laminaatvloeren daarentegen zijn al vochtbestendig en hebben geen extra behandeling meer nodig.

Ten slotte, moeten de naden van de parket- en laminaatstroken met speciale lijm gevuld worden. Net zoals bij een tegelvloer zorgt dit ervoor dat het vocht niet tussen de naden kan kruipen.

Waterspatten, een gesel voor elke houten vloer

Hout is en blijft natuurlijk altijd gevoelig voor vocht. Vermijd dus dat het een zwembad wordt in je badkamer. Een paar tips: 

  1. badkamer met parket en tegelsVeeg al het water weg meteen nadat je een bad of douche hebt genomen.
  2. Laat geen natte handdoeken op de grond rondslingeren.
  3. Automatisch ventilatiesysteem in huis? Maak er dan ook gebruik van! Zo krijg je de badkamer snel vochtvrij. Beschik je niet over woningventilatie? Niet getreurd! Een raam openzetten kan ook al wonderen doen.
  4. Ga voor een houtsoort met een goede vochtbestendigheid. Teak, doussie, wengé, merbau, eik en bamboevloeren kunnen de vochtigheid in de badkamer makkelijk de baas. Kies bij voorkeur voor meerlagig parket: door de opbouw (onderlaag, tussenlaag en toplaag) is het beter bestand tegen het vocht in de badkamer.

Tip: Combineer je parket- of laminaatvloer met een waterdicht materiaal. Plaats keramische tegels in de zones rond het bad en douche zodat de houten vloer in de badkamer gespaard blijft van overvloedig water.

De eeuwige tweestrijd: parket of laminaat kopen?

Qua aankoopprijs en plaatsingskost, heeft waterwerende laminaat een streepje voor. Parket is iets moeilijker te plaatsen en heeft vaak nog een extra afwerkingslaag nodig, waardoor de prijs hoger kan oplopen. Natuurlijk hangt veel af van het gekozen materiaal.

een houten vloer in de badkamer

Is onderhoudsvriendelijkheid voor jou juist belangrijk? Op het vlak van krasbestendigheid scoort laminaat goede punten. Ook vlekken verwijderen is een fluitje van een cent: gewoon even stofzuigen en behandelen met een reinigingsproduct speciaal ontwikkeld voor laminaat. Laminaat staat dus zeker synoniem met onderhoudsgemak. En hoe zit het met een parketvloer? Krassen en beschadigingen op een parketvloer kan je wegwerken door wat bij te schuren en opnieuw te boenen of vernissen. Bij laminaat kan je bij lichte beschadigingen een voegpasta gebruiken, maar bij grotere beschadigingen zit er niets anders op dan een geheel paneel te verwijderen.

Je zinnen gezet op laminaat? Niet zo snel, parket heeft nog 1 troef achter de hand: wil je een natuurlijke uitstraling? Dan gaat er niets boven een authentieke parketvoer: je haalt er absolute klasse mee in huis! En hij is heel aangenaam om met je blote voeten over te lopen. Laminaat voelt dan weer veel harder aan én maakt meer geluid, waardoor een goede ondervloer een must is.

25/07/2018

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?