Waarom linoleum een duurzame en ecologische vloer is

Een goede vloer heeft verschillende kwaliteiten. Een knap design, een sterke prijs-kwaliteitverhouding, akoestische eigenschappen, … Maar denken we met onze vloerbekleding ook aan het milieu? Met een linoleumvloer zit je alvast goed!

Je vloer denkt aan het milieu

Onze huizen worden er steeds milieuvriendelijker op: meer en betere isolatie, hernieuwbare energie, dubbele of zelfs driedubbele beglazing, … Hoog tijd dus om ook bij de keuze van onze vloeren aan het milieu te denken. En dan kom je al snel uit bij linoleum.

Linoleumvloeren zijn samengesteld uit natuurlijke grondstoffen wat de ecologische voetafdruk van het productieproces stevig verkleint. Daarnaast kunnen de grondstoffen – lijnolie, hards, houtmeel en jute – makkelijk gerecycleerd worden wat je vloer biologisch afbreekbaar maakt.

Hoe herken je een ecologische vloer?

Het Cradle to Cradle principe gaat ervan uit dat alle materialen waarmee een product samengesteld wordt, gerecycleerd en opnieuw gebruikt kunnen worden voor een nieuw product. Afhankelijk van de milieuvriendelijke kwaliteiten van het product, krijgt het een certificaat in één van de vijf categorieën van Basic tot Platinum. Tarkett is de enige vloerproducent ter wereld die het Gold certificaat ontving voor een vloer uit het Linoleum xf² gamma. De andere vloeren uit dat gamma ontvingen het Silver certificaat.

Een ecologische vloer is bovendien niet alleen goed voor het milieu maar ook voor jezelf. Met linoleumvloer heb je minder last van stof en bacteriën wat niet alleen veel hygiënischer is maar ook voor een optimale luchtkwaliteit zorgt. Last van astma of allergieën? Dan is linoleum de juiste keuze.

Meer comfort en minder onderhoud

The list goes on: naast zijn natuurlijke karakter heeft linoleum nog enkele sterke troeven. Zo is linoleum perfect opgewassen tegen naaldhakken, speelgoed of huisdieren en laten zelfs zware meubels geen sporen na. En het onderhoud? Dat is een fluitje van een cent! Al wat je moet doen, is regelmatig stofzuigen en dweilen met neutrale schoonmaakproducten.

Tot slot kan je kiezen uit de meest uiteenlopende designs en bestaat linoleum ook in tegelvorm. Zolang de ondergrond van goede kwaliteit is, past linoleum in ieder huis en elke interieurstijl.

 

26/02/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vragen en opmerkingen

I
Ina

Beste,
Onze vloerbekleding in Het restaurant van de keuken is aan vervanging toe.
Graag hadden we gekozen voor een ecologisch product zoals het uwe.
Onze keukenvloer is ongeveer 5 op 5 m
Heeft u een bekleding die we over de vloer kunnen plaatsen en hoeveel zou dat kosten?
Graag antwoord op mijn email
inabliki_7@hotmail.com
Mvg
Bliki