De ondervloer: essentieel voor het comfort van je laminaatvloer

ondervloer laminaat - laminaatvloer leggen

Je wilt (of moet) een nieuwe vloer leggen en je hebt je oog laten vallen op laminaat. Goede keuze! Maar denk je ook aan de ondervloer? Die bepaalt immers mee wat de uiteindelijke kwaliteit en het comfort van je vloer zal zijn. Comfort is echter niet het enige aspect waarmee je rekening moet houden. Lees verder en kom te weten wat een laminaat ondervloer zo essentieel maakt.

De ondervloer egaliseert de ondergrond

Een effen ondergrond is zeer belangrijk voor een kwalitatieve vloer. Meer dan eens stuiten we bij renovaties op oneffen vloeren. De ondervloer – een zachte laag tussen de ondervloer en je laminaat – egaliseert de ondergrond en zorgt ervoor dat de vloer perfect vlak ligt.

Akoestische en thermische isolatie

Net als parket maakt laminaat geluid wanneer we erop stappen. Dit komt door het reflectie- en transmissiegeluid. Het reflectiegeluid is het geluid dat je hoort wanneer je over de vloer loopt en transmissiegeluid is het geluid dat je hoort in de kamer onder de ruimte met de laminaatvloer. De zachte ondervloer absorbeert het geluid en zorgt daarmee voor geluidsdemping. Zo horen je (onder)buren niet wanneer je rondloopt door je woning.

De ondervloer houdt ook de warmte binnen. Een warmte-isolerende laminaat ondervloer zorgt ervoor dat de warmte niet verloren gaat via de vloer. Resultaat? Een aangenaam wooncomfort en een lagere energiefactuur.

Bescherming van je laminaatvloer

Vocht kan je laminaatvloer sterk aantasten. Van zodra het vocht in het laminaat kan trekken, zal je vloer kromtrekken. Dit betekent dat je hele vloer vervangen moet worden en dat is een kost die je ongetwijfeld kan missen. Door een ondervloer te plaatsen, voorzie je een barrière tegen opstijgend vocht en houd je je laminaatvloer in topstaat.

Plaats je vloerverwarming?

Zorg er dan voor dat je de juiste ondervloer plaatst. De thermische weerstand van je vloer en ondervloer bepalen het uiteindelijke rendement van je vloerverwarming. De warmteweerstand van je ondervloer moet minder dan 0,15 m²KW bedragen om optimaal te genieten van je vloerverwarming.

Zit je nog met vragen over de ondervloer? Ga dan langs in één van de Tarkett verdeelpunten of doe inspiratie op in de laminaat catalogus van Tarkett.

01/10/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?