De mythe doorprikt: tapijt is niét slecht voor de gezondheid

wollen tapijt niet slecht voor gezondheid

Tapijt is synoniem met zachtheid en comfort. Maar voor sommige mensen ook met een slechte gezondheid. Ze denken dat tapijt een broeihaard voor microben is en aan de oorzaak ligt van allerlei allergieën. Daarom weren ze tapijt resoluut uit hun woning. Maar hebben die mensen ook echt gelijk?

Is tapijt allergeen?

wollen tapijt niet slecht voor gezondheid

Ja, tapijt kan allergieën in de hand werken. Maar niet als je het goed onderhoudt. Je tapijt regelmatig stofzuigen (minstend een keer per week) is een must om allergieën in de kiem te smoren.

Gaat tapijt na een tijdje slecht ruiken?

Zonder degelijk onderhoud gaat tapijt na verloop van tijd ook slecht ruiken – zeker als je vlekken niet grondig aanpakt. Gelukkig is je tapijt reinigen helemaal niet ingewikkeld: met een zeepoplossing en wat lauw water heb je de klus zo geklaard. Laat de oplossing even intrekken en spoel daarna af met het lauwe water. Dep het vocht zoveel mogelijk weg met een doek en droog na met een haardroger of hang je tapijt te drogen aan de waslijn.

Waarom tapijt kiezen voor je woning?

wollen tapijt niet slecht voor gezondheid

Tapijt heeft heel wat troeven. Het verbetert de akoestiek in je woning en is lekker comfortabel voor je voeten. Wist je dat tapijt voor mensen met allergieën zelfs een betere keuze is dan een harde ondervloer? In het laatste geval blijven stofdeeltjes aan de oppervlakte liggen, en circuleren ze al snel opnieuw door de lucht. Tapijt houdt stof daarentegen vast tot je er met de stofzuiger overheen gaat.

Tip: kies voor een wollen tapijt

Vastbesloten om tapijt in je woning te installeren? Een besluit dat we alleen maar toejuichen! Kies het liefst voor een tapijt uit wol: duurzaam, vuilafstotend en goed bestand tegen vocht en vuur. Een wollen tapijt heeft ook uitstekende isolerende eigenschappen (zowel thermisch als akoestisch). Tot slot oogt en voelt een wollen tapijt zeer comfortabel: de perfect aanwinst voor een interieur dat draait rond cocooning. Wat wil een mens nog meer?

 

03/12/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vragen en opmerkingen

DV
Daniël Vandecasteele

Aha! Heb dit artikel al doorgestuurd naar enkele vrienden die mij niet wilden geloven. Een tapijt is toch heerlijk in de badkamer of huiskamer? Sinds kort hebben we zelf tapijt gekocht bij BNO voor op kantoor! Een aanrader voor wie zijn kantoor wat huiselijker wil maken.