De charme van gietvloeren – Polyurethaan of epoxy vloer?

Kunsthars als vloerbekleding is heel populair bij particulieren, architecten en designers. Harsvloeren of gietvloeren zijn er ook in oneindig veel kleuren en mogelijkheden. Een overzicht.

De populariteit van gietvloeren

Harsvloeren of gietvloeren bestaan in een indrukwekkende waaier aan kleuren en ontwerpen. Verschillende kleuren mengen, keien, knikkers of andere voorwerpen toevoegen aan de gietvloer, een vloer met een beton- of marmerlook… het kan allemaal! Bovendien kunnen kwartsdeeltjes de gladheid van de vloer verminderen, wat heel handig kan zijn in badkamers.

 

Verschillende soorten gietvloeren

Je kan kiezen voor een epoxy gietvloer of een pur gietvloer. Beide vloeren zijn hygiënisch, onderhoudsvriendelijk en waterdicht, maar helaas ook gevoelig voor UV-stralen. Pur of polyurethaan wordt aanbevolen omdat dit materiaal zo duurzaam en elastisch is. Deze vloeren zijn dus iets zachter, en bijgevolg voelen ze ook warmer en huiselijker aan. Bovendien is polyurethaan beter bestand tegen temperatuurverschillen, waardoor dit materiaal ook buiten kan gebruikt worden. Epoxy is daarentegen harder en heeft een industriële look. Beide types kan je laten plaatsen in drie verschillende afwerkingen, blinkend, gesatineerd of mat.

De belangrijkste voordelen van epoxy:

  • Goedkoper dan polyurethaan
  • Mooie, glanzende look
  • Te gebruiken in alle ruimten

De belangrijkste voordelen van polyurethaan:

  • Blijft elastisch na het drogen en is daarom beter bestand tegen krassen, schokken, scheuren en slijtage dan epoxy.
  • Gepolijste look
  • Vloerverwarming mogelijk, in tegenstelling tot epoxy dat kan scheuren bij temperatuurverschillen.

Plaatsing en onderhoud van gietvloer

Een gietvloer plaatsen moet goed gebeuren, enkel zo krijg je een effen vloer en geen appelsienenvel. Dit proces neemt drie tot vijf dagen in beslag. Je kan de vloer op elke ondergrond gieten, maar ideaal is een betonnen ondergrond die vooraf geschuurd werd. Eerst wordt er een hechtingsprimer gegoten en daarop komen nog verschillende lagen. Deze methode heeft als grote voordeel dat je enkel een nieuwe oppervlaktelaag moet laten gieten wanneer  de bovenlaag na enkele jaren vuil is geworden.

En hoe zit het met het onderhoud van een gietvloer? Je vermijdt best te lichte of te donkere kleuren van de vloer, want hierop zie je meer vlekken. De vloer kan je gemakkelijk afwassen met een zeepsopje, gebruik echter geen bijtende producten. Mits een goed onderhoud, zal de kunstharsvloer minstens tien jaar in een uitstekende staat blijven.

Het prijskaartje? Hier geldt de regel: hoe groter het oppervlak, hoe goedkoper de vloer. Polyurethaan is ook duurder dan epoxy. Afhankelijk van de afwerking betaal je tussen 50 en 150 euro, exclusief BTW.

Bron: Immoweb.be

21/08/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?