De akoestiek verbeteren in jouw woning? Zo moet het!

Een leuk muziekje beluisteren, een spannende film bekijken of een etentje houden met vrienden. Het is allemaal een stuk leuker met een aangename akoestiek. Met enkele kleine ingrepen kan je in jouw woning de akoestiek verbeteren en weer volop genieten van die nieuwe muziekinstallatie of home cinema.

Muren en plafonds bekleden

Kale muren en hoge plafonds weerkaatsen geluiden waardoor het oorspronkelijke geluide en de weerkaatsing voor een storing zorgen. Je kan dit voorkomen door muren en plafonds te isoleren. Geluidsabsorberende tegels of panelen op de wanden zijn tegenwoordig zeer hip en trendy en kunnen de weerkaatsing reduceren. Heb je last van de bovenburen of hoor je wat er in de kamer op de bovenverdieping gebeurt, dan kan een vals plafond soelaas brengen. Tussen beide plafonds legt men dan een isolatielaag die het geluid opvangt.

Zijn zulke werken te ingrijpend? Dan kan je de akoestiek verbeteren door de kamers aan te kleden met extra meubels of gordijnen.

Vloerbekleding – tapijt

Je hebt waarschijnlijk al wel opgemerkt dat tegels niet zorgen voor een optimale akoestiek. Hout of parket zijn veel aangenamer. Geen zin om de vloer uit te breken? Een tapijt in de woonkamer zorgt ook voor een aangename akoestiek. Het is daarom dat ook in de cinema zalen vloertapijten liggen.

Tip: om het gekras van stoelen op de vloer te voorkomen, kan je viltjes onder de stoelen kleven.

Ramen & deuren

Woon je aan een drukke straat met veel verkeer, dan kan het zijn dat het geluid door jouw ramen en deuren naar binnen sluipt. In dit geval kies je best voor meerwaardige, versterkte profielen en een gelaagde, asymmetrische beglazing. Je moet er ook voor zorgen dat je ramen en deuren perfect kan sluiten, zodat het geluid geen enkele kans krijgt binnen te geraken.

Kleine ramen en glaspartijen weerkaatsen aan de binnenkant niet zo hard, maar grote glazen doen dat wel. Dit in combinatie met grote ruimtes zorgt voor een onaangenaam geluid. Ook hier zijn gordijnen of andere raamdecoratie een oplossing! Ook kussens, dekentjes of ander textiel zal het gezelliger en aangenamer maken!

 

13/04/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?