Contrast gebruiken in je interieur: het belang van kleuren

contrast interieur

Een interieur kan niet zonder contrasten. Je kunt ze creëren door verschillende materialen te gebruiken, vormen af te wisselen of met licht te spelen. Maar het middel bij uitstek om contrast tot leven te wekken, is kleur. Warme en donkere kleuren, neutrale tinten of felle accenten, … Wij bieden alvast de nodige inspiratie.

Hoe contrast verwerken in je interieur?

Contrast verwerken in je interieur is een absolute must. Zo komen donkere kleuren steviger over dan lichte en zorgen gladde oppervlakken voor een zachte en lichte toets. Harde en ruwe oppervlakken voelen dan weer zwaarder aan. Je doet er goed aan om een balans te creëren in je interieur en zo het wooncomfort optimaal te houden.

Accentkleuren gebruiken

Een interieur met witte muren en een wit plafond komt koel en kil over. Als je een warme accentkleur gebruikt – in bijvoorbeeld een van de muren of in de trap – oogt het geheel helemaal anders. Zo speel je metkleurcontrasten en zorg je ervoor dat de sfeer in je woning juist zit. Accentkleuren kun je bovendien laten terugkomen in accessoires.

De ruimte begrenzen of vergroten met kleuren

Je kunt kleuren op verschillende manieren gebruiken. Door meerdere kleuren in een ruimte te gebruiken, verdeel je ze in twee stukken. In het omgekeerde geval – door dezelfde vloer- en wandbekleding en dezelfde kleur in twee ruimtes te gebruiken – maak je er een groot geheel van. Op die manier creëer je rust. Welk concept je gebruikt, hangt af van de functie en de bestemming van de ruimte. In een slaapkamer of salon is een rustige sfeer aangewezen. In andere ruimtes zoals de keuken moet je dan weer een stimulerende sfeer creëren.

 

16/08/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vragen en opmerkingen

TT
Timmy Tafels

Kleur is inderdaad erg belangrijk voor een ruimte. Persoonlijk pas ik de kleur aan op de bestemming van een ruimte, een lichtblauwe muur in de slaapkamer voor rust, mijn kantoor heeft dan weer een beige muur voor een meer zakelijke uitstraling.