Transformeer je interieur met extra brede en lange vloerplanken

Bij Homeproved hebben we een zwak voor parket. Er is iets aan houten vloeren waar we helemaal warm van worden! De charme, de rustieke look en het natuurlijke karakter maken van hout een geliefd materiaal voor de vloer. Brede en lange parketplanken hebben als extra voordeel dat ze diepte creëren. We bezorgen je alvast wat praktische tips.

Houten vloeren – een absolute meerwaarde

Hout wordt al eeuwenlang gebruikt in onze woningen. Het vervaardigen van houten vloeren werd over de jaren heen geperfectioneerd wat heel wat mogelijkheden oplevert. Parket voelt zich daarom overal thuis: zowel in klassieke als landelijke woningen als moderne lofts.

Bovendien bestaan er ook heel wat verschillende looks. Stem de houtsoort, de kleur en het dessin af op je interieur en creëer zo een naadloos geheel! Wist je trouwens dat brede en lange planken de ruimte optisch vergroten?

Parket in 5 voordelen

Hout is een natuurlijk materiaal dat leeft. Dit wil zeggen dat het hout kan krimpen of uitzetten door temperatuurschommelingen en vocht. Net daarom worden parketplank voorzien van meerdere lagen. Een toplaag in massief hout met daaronder twee stabilisatielagen die het krimpen of uitzetten tegengaan. Veel mensen kiezen voor eiken parket maar samengesteld parket biedt ook tal van alternatieven:

  • voelt altijd lekker warm aan,
  • een duurzame vloer met een lange levensduur
  • eenvoudig te herstellen bij schade
  • superieure isolatie, zowel thermisch als akoestisch
  • een vloer met karakter die alleen maar mooier wordt met de jaren

Er zijn echter ook enkele aandachtspunten. We haalden al aan dat hout een levend materiaal is en je vloer vereist dan ook de nodige zorgen. Daarnaast is het hout niet goed bestand tegen vocht- en temperatuurschommelingen. Laat dus nooit water staan op je parket maar neem het direct op met een dweil en tracht ook te grote temperatuurschommelingen te vermijden. Tot slot is parket niet krasvast. Maar het zijn net de krassen en onvolmaaktheden die het karakter van de vloer vormen.

Plaatsing en onderhoud

Bij het plaatsen van parket voorziet men steeds een uitzetvoeg zodat het parket kan uitzetten. Daarnaast moet er steeds gewerkt worden op een (kurk)droge ondergrond. Wie handig is en de nodige know-how heeft, kan zelf zijn parketvloer plaatsen maar we raden je toch aan om een beroep te doen op een professional. Zo ben je zeker van een optimaal resultaat en een lange levensduur van je vloer.

Zorg daarnaast voor een regelmatig onderhoud. De onderhoudsproducten zijn afhankelijk van de houtsoort en sommige producten zijn alleen geschikt voor verzegeld parket. De fabrikant of verkoper bezorgt je graag het nodige advies voor een correct onderhoud.

Klik hiernaast op de parket catalogus om inspiratie op te doen. Je kan ook steeds een bezoekje brengen aan de Tarkett website waar je alle parketsoorten en -vloeren kan ontdekken.

08/07/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?