Verlicht uw interieur! An Van Loo over interieurverlichting (I)

Verlicht uw interieur! An Van Loo over interieurverlichting (I)
An Van Loo (32) studeerde af als interieurarchitect aan de Hogeschool Antwerpen met een scriptie over licht en ruimte. Ondertussen werkt ze bij AR+ Architectuur & Interieurprojecten in Lokeren. Licht blijft een heel belangrijke rol spelen in al haar ontwerpen. Homeproved zocht haar op voor een verhelderend gesprek over licht en architectuur. In het eerste deel van het interview gaan we dieper in op verschillende soorten verlichting en interieurverlichting.

Soorten interieurverlichting

Homeproved: Wat voor soorten verlichting zijn er? Bestaan er verschillende manieren om te verlichten?An Van Loo: “Zonder licht heb je geen architectuur. Het allerbelangrijkste blijft natuurlijk licht. Natuurlijk licht geeft heel ander soort licht dan kunstmatig licht, het geeft veel meer schaduw en diepte aan voorwerpen in het interieur. Bovendien verandert natuurlijk licht constant de sferen in het interieur. Kunstmatig licht daarentegen geeft een bepaald licht en zo blijft het dan ook. Met kunstmatig licht kan je natuurlijk wel wat spelen, zo kan je gaan van sfeerlicht en indirecte verlichting tot functionele verlichting.” Homeproved: Wat is indirecte verlichting precies?An Van Loo: “Dat is verlichting die in de architectuur zit ingewerkt, zoals bijvoorbeeld achter kasten. Ik werk graag met indirecte verlichting, want ik denk dat verlichting niet echt mag opvallen, maar eerder moet verdwijnen in de architectuur. Persoonlijk vind ik dat je niet te veel verlichtingsarmaturen in een woning mag hangen. Het kan heel mooi zijn om een armatuur op te hangen, bijvoorbeeld boven een eettafel, en dat wordt dan een blikvanger in de woning. Maar als je heel veel verlichting armaturen in jouw woning gaat hangen, dan overstelpt dat iemand bij de eerste indruk van jouw interieur. Ik vind het daarom het mooiste wanneer je niet echt ziet waar de interieur verlichting vandaan komt. Ook als wij spotjes plaatsen, worden die spots zelf dieper in het plafond ingewerkt, zodat je enkel de lichtbundel naar beneden ziet komen, maar niet in de lamp zit de kijken.”

Ledverlichting en accentverlichting

Homeproved: Werk je ook met ledverlichting in jouw interieurontwerpen?An Van Loo: “Bij indirecte verlichting werk ik zowel met TL verlichting als ledlampen. Ledlampen zijn natuurlijk heel interessant qua levenstermijn en op termijn zijn ze ook veel goedkoper dan TL lampen. Maar ik vind persoonlijk dat led nog altijd iets killer licht uitstraalt. Er bestaat al veel warme led verlichting, maar TL geeft toch nog altijd een andere warmte. Maar ledlampen kan je dan weer mooi laten doorlopen in een lichtlijn, terwijl je lange TL lampen moet gaan schranken en daardoor diepte verliest. Dus je moet telkens gaan afwegen wat primeert, in functie van het project. Als je bijvoorbeeld een boekenlegger hangt, kan je beter voor led kiezen, om een mooie volle lijn te bekomen en geen TL die onderbreekt.” Homeproved: Hoe belangrijk vind je het om lichtaccenten aan te brengen?An Van Loo: “Ik vind lichtaccenten leuk, voornamelijk om voorwerpen of kunstobjecten te belichten. Mensen richten graag hun woning in, dan is het ook mooi meegenomen als je een bepaald kunstwerk op een muur op een specifieke manier kan uitbelichten. Lichtaccenten leg je door richtbare spots te plaatsen. Die liggen met de andere spots in eenzelfde lijn, maar je kan ze apart of in groep op bepaalde objecten richten.”

De kracht van natuurlijk licht

Homeproved: Samengevat: jij gaat vooral voor indirecte verlichting, die je combineert met een minimum aan armaturen en accentverlichting, als een object de moeite waard is om de aandacht op te trekken.An Van Loo: “Inderdaad, maar het belangrijkste vind ik nog altijd natuurlijk licht. Daglicht is de essentie van architectuur. Je kan best grote ramen voorzien in de woning, zodat je veel natuurlijk licht binnentrekt. Grote raampartijen brengen bovendien buiten naar binnen en dat werkt ook op de gemoedstoestand van de mensen. Iemand die hele dagen kunstlicht gebruikt, zal dat voelen in zijn gemoedstoestand. Natuurlijk licht is helemaal anders en zorgt ervoor dat emoties teweeg gebracht kunnen worden. Bij alle mensen uit alle culturen en tijden heeft licht emoties gecreëerd en gevoelens opgeroepen, vaak zonder dat ze zich daar expliciet bewust van waren. Uiteindelijk is het het licht en haar effecten die ons in een bepaalde stemming brengen en die het karakter van elke ruimte bepalen. Het zonlicht is ons referentiepunt. Dat licht steeds verandert en constant in beweging is, dwingt de mens om stil te worden van bewondering. Een aantal jaren geleden was ik in het Joods Museum in Berlijn, daar was een pikdonkere ruimte. Enkel bovenaan was een klein spleetje waar licht binnenkwam, natuurlijk licht. Dat kleine streepje natuurlijk licht zorgde ervoor je helemaal stil werd. Dat kleine beetje licht gaf iets specifiek aan de hele ruimte. Een heel inspirerend voorbeeld!” [gallery include="3886, 3885, 3884, 3883, 3882"]    Ben je zelf op zoek naar nog meer inspiratie? Check dan eens het aanbod bij Hubo.

Meer artikels over Verlichting