Verlicht uw interieur! An Van Loo over design verlichting (II)

An Van Loo (32) studeerde af als interieurarchitect aan de Hogeschool Antwerpen met een scriptie over licht en ruimte. Ondertussen werkt ze bij AR+ Architectuur- & Interieurprojecten in Lokeren. Licht blijft een heel belangrijke rol spelen in al haar ontwerpen. Homeproved zocht haar op voor een verhelderend gesprek over licht en architectuur. In het eerste deel van het interview gingen we dieper in op verschillende soorten verlichting en interieurverlichting. In dit tweede en laatste deel belichten we design verlichting en enkele praktische lichttoepassingen in het interieur.

Design verlichting voor elke functionele ruimte

Homeproved: Hoe ga je tewerk om een lichtplan te maken?

An Van Loo: “We maken altijd een elektriciteitsplan en een verlichtingsplan. Bij dat lichtplan houden we rekening met sferen die we willen creëren. Is er in een bepaalde ruimte functioneel licht nodig om te werken, zoals bijvoorbeeld in een keuken of aan een bureau? Of is er sfeerlicht nodig om TV te kijken? In een tv hoek mag het licht bijvoorbeeld zeker niet van voren of bovenaf komen, maar moet je het achter de TV kijker plaatsen. In een eetkamer zorg je dan weer best voor licht dat je kan dimmen, zodat de gewilde sfeer kan creëren als je gasten ontvangt. Als verlichtingsarmatuur boven een eettafel vind ik de Moaré lamp van Santa & Cole bijvoorbeeld heel mooi. De lamp heeft geen koepelvorm, maar ze is open, zowel vanboven als vanonder. Ze bestaat uit verschillende cilindervormige gazen boven elkaar, verkrijgbaar in het wit, rood met wit of grijs met wit. Deze Moaré lamp geeft echt een heel mooi, gefilterd en diffuus licht.”

Homeproved: En welke verlichting voorzie je best in de slaapkamer?

An Van Loo: “Dat is afhankelijk van hoe je slapen ervaart. Sommige mensen gaan gewoon slapen in hun slaapkamer, terwijl anderen graag lezen of TV kijken. Als je in bed tv kijkt, is het leuk om indirect licht van achteren te laten komen. Als je graag leest, moet je wandverlichting voorzien. Hierbij moet je even nagaan of ook je partner graag leest, zodat je de ander niet wakker houdt. En als je naar je slaapkamer trekt om te slapen, volstaat algemene verlichting.”

Homeproved: Heb je ook tips of regels voor keukenverlichting?

An Van Loo: “Omdat de keuken in moderne woningen vaak in de woonkamer overloopt, maken we meestal ook een bepaald lichtplan op voor deze ruimtes. Ik werk graag met een aantal groepen van spotjes die op verschillende plaatsen terugkeren. Bijvoorbeeld twee spotjes boven het kookeiland, twee boven de eettafel en je kan dan ook twee spotjes laten terugkeren in de zithoek. Verder zorg ik voor voldoende verlichting in de dampkap. Andere mensen houden er meer van om het kookeiland te accentueren met een rij spots. Ik werk heel graag met de spotjes van het merk Otty, omdat die lampjes dieper zitten en mooie armaturen hebben. De spotjes hebben maar een heel fijn randje rondom waardoor het precies gaatjes zijn in plafond waar spotjes inzitten.”

Homeproved: Wat zijn de do’s en don’ts van de verlichting? Oftewel: waar gaat je haar van rechtstaan?

An Van Loo: “Ik ben niet voor te veel verlichting armaturen en zeker niet voor gekleurd licht in architectuur. Teveel lichtarmaturen of zware armaturen die de aandacht trekken, daar heb ik het moeilijk mee. Vaak zie je dat mensen een armatuur boven een eettafel plaatsen en nog eentje boven de zithoek, eentje boven de keukentafel, eentje boven het kookeiland en zo krijg je overal armaturen. Sommige mensen kunnen natuurlijk niet anders, maar er bestaan ook blokken van spots die vrij hoog tegen een plafond zitten, die vormen een mooie oplossing wanneer je geen spots in het plafond kan inwerken. Je plaatst dan een witte blok met een drie- of viertal spots tegen een wit plafond, zo valt jouw plafondverlichting al meteen een stuk minder op.”

Verlichting trends

Homeproved: Welke verlichting trends merk jij op?

An Van Loo: “Vooral inbouwspotjes en indirecte verlichting. In klassieke woningen vind ik de huidige lijn van klassieke wandarmaturen van Tekna heel mooi. Betaalbaar en stijlvol is zeker ook Orbit, zij verkopen mooie inbouwspotjes en gewone opbouwarmaturen. Ook Otty kan me inspireren. Die merken zijn toch nog altijd iets anders dan de grote merken.”

Homeproved: Naar welke lichtontwerpers kijk jij op?

An Van Loo: “Vooral Ingo Maurer. Die speelt met emoties, zoals bijvoorbeeld in de Lucellino lamp. Dat is een heel mooi wandarmatuurtje, een puur, eenvoudig peertje met twee vleugeltjes en een rood en zwart elektriciteitsdraadje. Als je aan die draadjes komt, kan je het licht dimmen. Zo’n lampje vind ik leuk, het kan een accent creëren. Ook de lamp met gedichten vind ik mooi, een beetje onbetaalbaar, maar wel heel mooi.”

 

Zin gekregen om ook zelf aan de slag te gaan met uw verlichting? Ontdek dan eens het verlichtingsaanbod bij Hubo.

16/02/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vragen en opmerkingen