Licht op de kinderkamer: functioneel, speels en vooral heel vrolijk

kind bij nachtlampje

Leuk spelen overdag, een verhaaltje voorlezen ’s avonds, een veilig gevoel ’s nachts … dankzij de verlichting op de kinderkamer lukt dat allemaal! Zo’n lamp voor de kinderkamer is dan ook erg functioneel. Maar een saaie staanlamp, die is natuurlijk niet zo geschikt. Wat er dan wél goed past in de kinderkamer? Je ontdekt het in dit artikel!

Functionele bureaulamp om vrolijk van te worden

Zit je nog met een baby in huis? Dan is de verlichting eerst en vooral functioneel. Je moet immers genoeg verlichting hebben om alle praktische zaken uit te voeren. Denk aan een schone luier aandoen, de kamer poetsen, het bed verversen … Goede plafondlampen zijn dus echt onmisbaar!

vos plafondlamp kinderkamer
Wat dacht je van deze leuke lamp voor het plafond?

Maar wat is dat dan, een ‘goede’ plafondlamp? Kies eerst en vooral voor een mix van koele en warme kleuren: je zult beide nodig hebben! Verder is ook een dimmer erg gemakkelijk. Krijst je baby zichzelf ’s nachts wakker? Dan dim je het licht zacht, ideaal om hem of haar gemakkelijk te troosten en terug rustig te krijgen. Tot slot moet je plafondlamp er natuurlijk ook erg leuk uitzien, zoals de lamp op de foto hierboven. Instant vrolijkheid!

Extra snel het bed in met het juiste nachtlampje

Ook nachtlampen zijn natuurlijk onmisbaar in een kinderkamer. Ze geven een leuke sfeer aan de kamer wanneer je een verhaaltje voorleest of wanneer de kinderen in slaap vallen. Kies zeker voor een nachtlampje met een leuk figuurtje. Een dino, een autootje, een gekke knuffelbeer … Zo kruipt je kleine bengel eens zo snel in bed!

wolk nachtlampje
Wedden dat je kleine bengel haast in bed duikt dankzij deze leuke nachtlamp?

De iets oudere kinderen kunnen natuurlijk perfect zelf hun favoriete lamp kiezen. Dankzij dat nachtlampje lezen zijn ’s avonds zelf nog een hoofdstuk uit hun favoriete boek vlak voor het slapengaan.

Tip: kies zeker voor een slimme lamp met tijdschakelaar. Die dimt geleidelijk aan en schakelt zichzelf na verloop van tijd. Zo vallen de kinderen gemakkelijker in slaap!

Bureaulampen voor foutloos huiswerk

Krijgt je kleinste al huiswerk mee van school? Zorg dan zeker voor een tafel- of bureaulamp, die bevordert de concentratie. Zeker als je voor ledlampen kiest die het daglicht benaderen, wordt huiswerk maken een makkie. Extra tip: indien mogelijk, ga dan voor blauw licht. Dat is het minst vermoeiend voor de ogen.

jongen maakt huiswerk aan bureau met bureaulamp
Rekensommetjes om op te lossen of taaloefeningen om te maken? Dat kan alleen maar in goed licht!

Gevoel van verantwoordelijkheid voor de kleinste(n)

Je hebt je er ongetwijfeld al vaak aan geërgerd: het feit dat je kind veel zelf wil doen, ook al vertraagt dat je hele dagplanning. Maar stiekem weet je natuurlijk wel dat je die zelfstandigheid alleen maar kunt aanmoedigen. ;-) Een andere manier om je kind een gevoel van verantwoordelijkheid te geven? Hem of haar de controle geven over het licht!

kinderkamer, bedje met kussens en knuffels, nachtlampje
In de kinderkamer zorg je het best voor gedimd licht.

Klinkt wat vreemd? Nee hoor, we hebben het simpelweg over een dimmer. Dankzij die dimmer kiest je kind zelf voor zijn/haar eigen licht en sfeer. ’s Morgens zorgt die dus zelf voor een lekker fel licht, terwijl het ’s avonds gerust wat zachter mag.

Tip: er zijn nachtlampjes op de markt die reageren op beweging. Staat je bengel ’s nachts op om naar het toilet te gaan? Dan springt er een zacht licht aan: zacht genoeg om het slaapritme niet te verstoren, maar fel genoeg om de weg naar het toilet veilig te verlichten.

26/01/2020

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?