Het einde van de gloeilamp nabij?

Sinds 1 september 2011 is het in Europa verboden om nog langer gloeilampen van 60 Watt te produceren, vanaf dit eind 2012 mag de gloeilamp ook niet meer verkocht worden. De lampen zijn namelijk onzuinig en voldoen niet meer aan de huidige Europese energie eisen.

Gloeilampen verboden

Door het gloeilampenverbod zou de consument jaarlijks 50 tot 100 euro moeten uitsparen. Volgens berekeningen van de Europese Commissie is dat voor heel Europa tot 10 miljard euro per jaar, en een jaarlijkse CO2-besparing met minstens 15 miljoen ton. De energiebesparing komt overeen met het elektriciteitsverbruik van 11 miljoen gezinnen. De maatregel past in de doelstelling van de EU om de uitstoot van CO2 tegen 2020 met 20 procent te verminderen.

Verschillende fabrikanten waaronder marktleider Philips zullen dus moeten stoppen met de productie van gloeilampen. En er zullen in de toekomst nog meer regels worden opgelegd door Europa.

Wat zijn de alternatieven voor gloeilampen?

Het aanbod aan energiezuinige lampen verandert elke dag, maar dit zijn de drie belangrijkste alternatieven:

  • De heldere gloeilamp en de eco halogeenlamp voor netspanning heeft het uiterlijk van een gewone gloeilamp, maar is wel een zuinig alternatief.
  • Spaarlampen zijn vijf keer efficiënter dan gloeilampen en veel beter voor het klimaat.
  • Zeker ook led lampen zijn een energie besparend alternatief voor de gloeilamp. Er is een groot aanbod led verlichting, met zowel heldere lampen als matte lampen. Ook een ledlamp moet voldoen aan Europese eisen.

Wat met gloeilamp armaturen?

De drie alternatieven passen normaal gezien allemaal in armaturen voor gloeilampen, de E27 fitting. Soms zijn er ook speciale fittings ontwikkeld.

Hoe zit het met spots?

Deze Europese regelgeving geldt niet voor spots, voor spots is er namelijk nog geen regelgeving. Maar ook in het gamma spots vindt u eco halogeen alternatieven of led alternatieven.

20/01/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vragen en opmerkingen

RC
Ruud Caspers

Beetje eenzijdig artikel, aspecten als lichtopbrengst, kleurweergave
(gezellig licht ) dimbaarheid, betaalbaarheid komen niet aan de orde
juist om deze aspecten willen 84 % v/d mensen graag weer terug naar
de gloeilampen
Mvrgr, Ruud Caspers

    H
    Homeproved

    Bedankt voor uw reactie. Gloeilampen zijn inderdaad een stuk goedkoper dan de alternatieven uit het artikel. Maar of ze ook een betere kleurweergave en gezelligheid creëren? Daar ben ik nog niet zo zeker van. Om hierop een sluitend antwoord te vinden, zullen we volgende maand een interieurarchitect interviewen die gespecialiseerd is in licht. We willen namelijk ontdekken hoe je precies sfeer in je woonruimte brengt door met lichteffecten, lichtaccenten, soorten lampen enz. te spelen. Benieuwd naar het resultaat?

Bekijk 1 andere vraag over dit project