Een lichtplan maken voor je huis: zo wordt de klus makkelijk geklaard

industriële verlichting hanglampen

Tijd om een nieuwe woning te bouwen of een verbouwing voor de boeg? Dan staat een lichtplan maken hoog op je to-dolijstje! En jij wilt dat natuurlijk zo nauwkeurig mogelijk doen: niets zo vervelends dan er pas achteraf achterkomen dat je ergens een aansluiting voor het licht mist … Hoe je zo’n lichtplan maakt? Ontdek het in dit handige stappenplan!

Stem je lichtplan af op de plattegrond van je woning

Een lichtplan maken is niet eenvoudig: je moet rekening houden met de oriëntatie van je woning, met de sfeer die je wilt creëren, met het budget … Gelukkig spring je dankzij deze drie gemakkelijke stappen al een heel eind:

  1. Neem de plattegrond van je woning erbij.
  2. Overloop ruimte per ruimte welke activiteiten je er allemaal zult uitvoeren: werken, televisiekijken, koken, gezelschapsspelletjes spelen …
  3. Bedenk voor elke activiteit welke verlichting je nodig hebt: helder wit licht, sfeerverlichting, wat kleur …
hanglampen boven eettafel
Een echte must? Voldoende hanglampen boven de eettafel!

Op basis daarvan wordt een lichtplan maken bijna een fluitje van een cent. Heb je voldoende licht in de keuken? Dimbare sfeerverlichting in de woonkamer? Genoeg helder licht in de werkruimte? Je duidt het meteen aan op je plannetje! Bovendien zie je op de plattegrond meteen waar je nog (extra) lampen nodig hebt.

Kies de gepaste verlichting bij de juiste sfeer

Nu je weet waar je overal verlichting zult plaatsen, moet je natuurlijk beslissen voor welke lampen je zult kiezen. Dit zijn alvast de twee belangrijkste mogelijkheden:

#1: Verlichting om je weg te vinden

De belangrijkste reden om verlichting te installeren, is uiteraard om in het donker toch je weg te vinden. Vaak is simpelweg een spot in het midden van de ruimte niet genoeg. Denk bijvoorbeeld alleen al aan de keuken: daar heb je licht nodig boven je vuur, maar ook boven de plek waar je je groentjes snijdt en natuurlijk een hanglamp boven de eettafel.

Overloop dus je dagindeling: wat doe je wanneer in welke kamer? En wat zijn die onopvallende donkere plekjes in huis? Zo weet jij perfect waar je heldere verlichting moet hangen!

industriële verlichting boven L-keuken
De juiste verlichting is ook een echte meerwaarde voor je interieur!

#2: Sfeerverlichting

Daarnaast zorgt verlichting natuurlijk ook voor heel wat extra sfeer in huis. Wat is er bijvoorbeeld gezelliger dan tv-kijken in een zachtverlicht salon? Ook een sfeerlamp of dimbare ledlampen zijn een echte aanwinst voor je interieur. Of neem eens een risico en ga je zelfs voor kleur!

sfeerverlichting in de slaapkamer
Zeker in de slaapkamer is dimbare verlichting een echte aanrader.

Tip: houd ook zeker rekening met eventuele foto’s of schilderijen die je letterlijk in the spotlights wilt zetten: om een spot op je kunstwerken te laten schijnen, moet je ook lichtpunten voorzien.

Nog wat extra inspiratie nodig? Of weet je zelfs al wat je wilt? Surf zeker eens naar Budgetlight.be: jij vindt ongetwijfeld de budgetvriendelijke lamp waarnaar je op zoek was!

industriële verlichting in de woonkamer
Ga je voor een industriële sfeer, dan zou je kunnen kiezen voor een stoere vloerlamp en zelfs een decoratieve set lampen aan de muur.

Tip: Denk je dat je lichtplan klaar is? Leg het dan even weg om het enkele dagen later weer op te pakken. Zo kijk je er in een nieuw ‘licht’ naar (pun intended ;-)) en zie je ongetwijfeld zaken die je eerst had gemist.

15/02/2020

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?