Een hanglamp kiezen? Hierop moet je letten!

2 goudbronzen hanglampen

Heeft je keuken, woonkamer of slaapkamer nog wat verlichting nodig en dacht je aan een sfeervolle hanglamp? Goed idee, die geeft je interieur meteen heel wat karakter en kan zelfs een echte eyecatcher zijn! De perfecte hanglamp kiezen is echter niet altijd even eenvoudig… tenzij je deze vier tips in het achterhoofd houdt!

Let op de vorm

Het eerste waar je op moet letten, is de vorm van je lamp. Die stem je af op de vorm van de tafel waar die boven hangt. Waarom? Anders wordt niet de hele tafel verlicht! Niet echt handig als je de letters op je huiswerk niet kunt lezen of je pasta niet ziet liggen.

ronde hanglampen op een rij
Boven een langwerpig aanrecht hang je meerdere ronde hanglampen op een rij!

Zo kies jij een goede vorm: heb je een ronde of vierkante eettafel? Dan ga je het best ook voor een ronde lamp. Bij een langwerpig aanrecht hoort dan weer langwerpige verlichting. Is je tafel wel rechthoekig, maar ben je geen fan van lampen in die vorm? Geen zorgen, er is een oplossing! Hang simpelweg meerdere ronde lampen naast elkaar! Zo zal elk hoekje en kantje verlicht worden.

Let op de hoogte van de hanglamp

Ook de hoogte van je hanglamp is belangrijk. Je wilt natuurlijk niet de hele tijd met je hoofd tegen de lamp lopen (letterlijk dan ;-)). Maar het licht moet uiteraard wel helder genoeg zijn. Houd daarom de volgende richtlijnen in het achterhoofd:

hanglampen boven kookeiland
De plek en zelfs de kamer waarin je je lamp hangt, is dus van groot belang!
  • Hanglampen boven de eettafel moeten ongeveer op ooghoogte hangen. Dat wil zeggen: zo’n 60 à 75 centimeter boven de tafel. Zo zit jij comfortabel te eten of werken.
  • Hangt je hanglamp boven het kookeiland? Dan hangt de lamp uiteraard niet op ooghoogte, maar boven je hoofd. Anders zou je er heel de tijd met je hoofd tegen stoten! Bovendien zal een lage lamp nooit het hele aanrecht verlichten.
  • Voor je lamp in de hal liggen de regels iets anders. Die moet immers goed opvallen wanneer je binnenkomt, maar mag weer niet in de weg hangen. Zorg er daarom voor dat zie zo’n 225 à 240 centimeter boven de grond hangt.

Let op de dimbaarheid

5x hanglamp met open armatuur
Kies voor hanglampen met een open armatuur om heel de kamer gemakkelijk te verlichten.

Je zult ook moeten weten wat het doel is van je hanglamp: dient ze enkel en alleen om de ruimte van licht te voorzien en heb je andere lampen geïnstalleerd die als sfeerverlichting zullen dienen? Of moet je hanglamp ook voor wat sfeer zorgen? In dat laatste geval zorg je het best voor dimbare verlichting. Denk bijvoorbeeld aan de woonkamer: het licht schijnt wat feller wanneer je moet werken, maar ’s avonds voor de televisie wil je natuurlijk liever een zacht, warm licht. En zo zijn je dimbare hanglampen functioneel én sfeervol!

Let op de armatuur van de hanglamp

Is je hanglamp de enige verlichting in de kamer en moet die dus heel de ruimte van licht voorzien? Neem dan zeker geen armatuur dat alleen onderaan licht doorlaat: zo zal de kamer ’s avonds veel te donker zijn. Je kiest dus beter voor een open model. Dat is meteen ook nog eens helemaal hip!

houten hanglamp in landelijke woonkamer
Zorg er zeker voor dat je lamp mooi in je interieur past!

Heb je in de kamer nog wat extra spots en staande lampen, dan heb je natuurlijk meer vrijheid. Het enige waar je dan op moet letten, is dat de armatuur wel bij je interieur past.

22/04/2019

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vragen en opmerkingen

RN
Rynwalt Nancy

Waar kan je de afgebeelde modellen kopen ?

Bekijk 1 andere vraag over dit project