De betoverende elegantie van kristallen kroonluchters

Heb je ooit eens een bezoekje gebracht aan Kasteel Schönbrun in Wenen of het Château de Versailles? Dan ken je het adellijke gevoel dat je overmeestert bij het binnentreden van de balzaal. Je aandacht wordt meteen afgeleid door die imposante kroonluchter die de zaal sfeervol verlicht en pure klasse uitstraalt…

Een kristallen luster, sommigen vinden het oubollig, anderen vinden het kitsch, maar je kan niet ontkennen dat een mooie luster een ontwapenende charme toevoegt aan je interieur!

Overal kroonluchters!

In de keuken, de slaapkamer, de badkamer, salon, woonkamer of hal: een kroonluchter zorgt voor extra cachet! Boven een eettafel of in een grote hal komt een zware kroonluchter nog steeds prachtig tot zijn recht. Maar tegenwoordig zien we ook veel fijnere en moderne kristallen lusters opduiken. Ook het licht van een kroonluchter is prachtig, want door de weerspiegeling op de kristallen krijg je een mooi scala aan kleuren.

Het is evident om een kroonluchter op te hangen in een statig oud herenhuis of een rustieke woning in country chic stijl. Toch kan een kristallen luster ook in een hedendaagse woning of zelfs een design woning voor een leuke touch zorgen.

Kristallen kroonluchters kopen: enkele tips

Er bestaan kroonluchters in alle maten en alle prijsklassen. Een kristallen luster heeft armaturen met loodkristallen. Deze afwerking is mooi, maar ook heel breekbaar. Je kan ook kiezen voor een luster met bergkristallen, een kwarts dat je in de natuur vindt. De schittering van deze kristallen is mooi, maar ze zijn niet altijd egaal. Een Swarovski kristal heeft dan weer een scherpe en egale afwerking en is iets sterker. Plastic is een goedkopere oplossing, maar het uitzicht is ook goedkoper en schittert niet.

Tot slot is het ook belangrijk dat de kroonluchter mooi afgewerkt is. Zijn de vormen egaal? Is het glas goed geslepen? Zijn de armaturen goed bevestigd? Zijn er lasnaden zichtbaar? Sluit de top perfect aan op het plafond?

 

07/11/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?