Vegan interieur: van trend naar echte levensstijl (Zo doe jij het!)

gezellige woonkamer met houten vloer

In de keuken zijn steeds meer Belgen en Nederlanders bezig met veganistisch eten. Maar een lekkere veganistische maaltijd opeten op een leren zetel met servies gemaakt uit dierenbeenderen, dat is natuurlijk de wereld op haar kop. Benieuwd hoe jij gemakkelijk een vegan interieur creëert? Ontdek in dit artikel hoe ook jouw woning binnenkort helemaal cruelty-free is!

Vegan muren dankzij behang of de juiste verf

Dat verf vaak niet vegan is, weten steeds meer mensen. Veel verfsoorten hebben immers een melkeiwit als bindmiddel. Bovendien zijn ook de verfborstels niet helemaal in orde: de haartjes zijn soms dierlijk.

grijs interieur
Let erop dat je voor schuimrollers of synthetische kwasten kiest wanneer je je muren schildert.

De vegan alternatieven? Allereerst kies je voor behangpapier of zelfs voor vegan verf. De verf zet je dan op de muren met schuimrollers of synthetische kwasten. Zo zijn jouw muren alvast helemaal diervrij!

Geen vegan interieur zonder vegan vloeren

Voor de vloer kies je dan weer het best niet voor laminaat: daarvoor wordt vaak dierlijke lijm gebruikt. Echt parket met een echte houtsoort, zoals bamboe, is dus de boodschap!

vegan interieur met parketvloer
Parket is vegan, laminaat niet altijd!

En uiteraard leg je over die mooie parketvloer geen wollen tapijt, maar een katoenen. Even gezellig, maar sowieso cruelty-free. Dat is alvast de basis voor jouw vegan interieur.

Cruelty-free meubels

Ook wat je meubelstukken betreft, wil je niet dat een dier heeft geleden voor jouw interieur. Leer is daarom uiteraard uit den boze. Het goede nieuws? Kunstleer is erg kwalitatief, mooi en vaak ook goedkoper én gemakkelijker in onderhoud. Win-win dus! Uiteraard kun je ook simpelweg voor een stoffen zetel kiezen, dat is altijd gezellig.

vegan interieur met kunstleren zetel
Had jij het al gezien dat dit geen echt leer is?

Welke soorten kunstleer er allemaal zijn? Denk aan alternatieven van kurk, ananasbladeren of maïs.

Verder is een dekbed uit wol, dons of zijde natuurlijk niet vegan. Het goede nieuws? IKEA heeft zeer kwalitatieve dekbedden zónder dons. Alternatieve stoffen zijn daarbij hennep, biologisch katoen of linnen. Al zijn er nog tal van andere voorbeelden.

vegan donsdeken
Een vegan deken hoeft helemaal niet duur te zijn: ook IKEA heeft bijvoorbeeld vegan varianten op donsdekens.

Accessoires in een vegan interieur

En last but not least: in het perfecte vegan interieur zijn ook de accessoires vegan! Denk daarbij in de eerste plaats aan je servies. Wist je dat servies soms gemaakt wordt van dierenbeenderen?! Zeker als je borden uit China komen, is die kans reëel.

luxetafel gedekt met gouden bestek
Een vegan gerecht eten op een niet-vegan bord, is natuurlijk de wereld op zijn kop.

Ook met gekleurd servies is het oppassen geblazen: sommige kleurstoffen zijn gemaakt van dierlijke pigmenten. Een karmijn, sepia, of been-, lampen- of ivoorzwart bord? Dan is het sowieso niet vegan!

gezellig kaarsenhoekje
Maak het ’s avonds gezellig met kaarsen die níét van dierlijk vet zijn gemaakt.

De laatste tip die we meegeven, is hoe je het ’s avonds gezellig maakt. Kies eerst en vooral voor kaarsen zonder dierlijk vet – verdere uitleg is daarbij niet nodig. ;-) Die kaarsen steek je aan met een aansteker en niet met een lucifer: in het kopje van een lucifer zit vaak dierlijke lijm.

Stoffen die je NIET vindt in een vegan interieur

In het algemeen moet je vooral deze stoffen vermijden in je interieur als je dat graag vegan maakt:

  • Angora
  • Dons
  • Leer
  • Wol
  • Zijde

Zo, dat waren alvast enkele tips om een vegan interieur te creëren. Heb jij er nog en wil je die graag delen met onze andere lezers? Deel ze dan hieronder in de comments!

11/05/2020

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?