Van meditatiekussen tot kaarsen: 5 tips voor een meditatieruimte in huis

Van meditatiekussen tot kaarsen: 5 tips voor een meditatieruimte in huis

Deadlines in het vooruitzicht, kinderen die in het rond hollen, een overvolle agenda... het leven durft al eens stressvol te zijn. Vluchten van die alledaagse prikkels en je helemaal ontspannen? Dat doe je in je eigen meditatieruimte in huis! Een meditatiekussen, zachte dekentjes en wat kaarsjes: meer heb je helemaal niet nodig. Lees hier onze 5 tips om een meditatiekamer in te richten.

Pssss: wist je dat je helemaal niet hoeft te mediteren in een meditatieruimte? De kamer dient vooral om tot rust te komen. Hoe je dat precies doet, beslis je helemaal zelf!

Tip 1: Hou de meditatieruimte rustig

Let op met rommel

Tot rust komen in een rommelige kamer vol afleiding, dat is haast onmogelijk. Zorg er dus voor dat je een sobere, opgeruimde kamer hebt. Geen telefoon, geen televisie, geen internet, geen warboel van spullen... Hoe minder prikkels, hoe beter!

vrouw op salonstoel met kopje thee en boek in open, lichte kamer aan het relaxen in meditatieruimte
Een goede meditatieruimte straalt rust uit.

Extra tip: kies sowieso een kamer, of zelfs maar een hoekje van een kamer, waar je je helemaal op je gemak voelt. Dat hoeft geen grote plek te zijn: je moet tenslotte eigenlijk alleen maar zitten of liggen. Een berging of kleine zolderkamer zijn dus ook perfect mogelijk. Zolang jij je maar comfortabel voelt!

Let om met omgevingsgeluiden

Ook het achtergrondlawaai beperk je het best zo veel mogelijk. Woon je aan een drukke straat? Dan is een meditatieruimte vooraan in huis niet het beste plan: het voorbijrazende verkeer leidt je ongetwijfeld af. Neem ook zeker een kamer waar geen mensen passeren. Zorg ervoor dat je huisgenoten zeker weten dat ze je even gerust moeten laten door een 'niet storen'-label aan de deur te hangen.

do not disturb - houten bordje in vorm van huisje aan deurklink
Zeker zijn van wat momenten rust? Hang dan een deurlabel aan de deur!

Graag een beetje zachte muziek op de achtergrond? Dat kan uiteraard wel. Zet een radio in de kamer of gebruik een Spotify-afspeellijst. Gebruik je de muziek op je gsm? Zet het toestel dan zeker op stil of zelfs op vliegtuigstand zodat niemand je kan storen!

kaarsjes en witte dekens aan raam
Kaarsen en zachte dekentjes: dankzij de foto alleen word je toch al wat rustiger?!

Tip 2: Hou het sober

Je rustige happy room, daarnaar ben je dus op zoek. Gevonden? Dan is het tijd om die in te kleden! De inkleding moet uiteraard wel zo sober mogelijk. Te veel prikkels zijn uit den boze! Begin alvast met zachte, lichte kleuren. Vooral van wit, beige, lichtblauw en groen word je rustig. Laat die tinten dus zeker terugkomen in het interieur.

Paars meditatiekussen voor meditatieruimte naast kaars van bloem
Dankzij een meditatiekussen zit jij heerlijk comfortabel - zonder dat je per sé die moeilijke lotushouding moet aannemen.

Ook het aantal spullen in de meditatieruimte moet je beperken. Meer dan een zacht tapijtje en een meditatiekussen heb je eigenlijk niet nodig. Maar wat extra aankleding voor meer sfeer en gezelligheid kan natuurlijk geen kwaad. Denk daarvoor zeker aan kaarsjes en wierook. Graag wat ontspannende literatuur opbergen? Een boekenrekje is geen probleem, zolang je werkdocumenten daar maar geen plek in krijgen. Tot slot kleed je je meditatiekamer verder aan met een leuk kunstwerk of een schilderij waar je je prettig bij voelt. Zo, dat is al heel wat rustgevender!

Tip 3: Haal de natuur in huis

Wat je doet als je mediteert? Je wordt één met de natuur! En dat mag je bijna letterlijk nemen: zet plantjes in de kamer, leg wat edelstenen bij elkaar, hang een poster van een bos of de zee aan de muur... Het woord stress staat al lang niet meer in je woordenboek!

vrouw aan het mediteren in woonkamer, veel planten rond haar
Extra tip: Haal wat luchtzuiverende planten in huis. Rustgevend én nuttig!

Ook de buitenlucht haal je het best naar binnen: zet, als het kan, dus zeker een raam open! Woon je in een drukke stad of tegen een drukke baan en is er dan te veel achtergrondlawaai? Zorg er dan voor dat je in een kamer zit met goede ventilatie. Veel zuurstof is van cruciaal belang om je hersenen te activeren!

Tip 4: Denk aan het licht in de meditatieruimte

Een meditatieruimte is open en licht, probeer dus voor zoveel mogelijk natuurlijke lichtinval te zorgen. Daarnaast moet je het op sommige momenten dan weer net donker en intiem kunnen maken: hang dus zeker ook leuke gordijnen op! Het kunstlicht is het best dimbaar, zo pas je dat helemaal aan aan jouw noden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een slim verlichtingssysteem met allerlei kleurmogelijkheden? Een kleurtje voor elk humeur!

Leeshoekje aan raam met boek, kussen, dekentjes en kaarsjes
Ook een gezellig leeshoekje in de hoek van de kamer kan een meditatieruimte zijn! Als je er maar tot rust komt.

Tip 5: Hou ook je maag blij en gezond in de meditatieruimte

Mag je een beetje snacken in je meditatieruimte? Ja hoor, dat is geen probleem. Van wat lekkere, gezonde snacks krijgt je lichaam veel energie! Denk aan lekkere snoeptomaatjes, reepjes komkommer of wortel, zoete aardappel chips... En een glaasje rode wijn, dat was ook gezond, toch? ;-) Zorg dus voor een sober bijzettafeltje waar je enkele snacks op kunt zetten. Maar overdrijf niet: de echte maaltijd verorber je natuurlijk in de eetkamer. De meditatieruimte blijft in de eerste plaats de ruimte om tot rust te komen, niet om te eten. Bovendien zou het zonde zijn om een hele avond lang te moeten poetsen omdat je te veel kruimels gemorst hebt. Dat bevordert het relaxmomentje niet...

Hoe ziet jouw meditatieruimte eruit? Laat het ons weten in de comments hieronder!

Meer artikels over Actua