Enkele ideeën om van je zolder een unieke ruimte te maken

Zolder inrichten - grenier unique

Veel mensen beschouwen een zolder als plaatsverlies. Nochtans kan deze ruimte je woning aanzienlijk vergroten, op voorwaarde dat ze goed ingericht is. Ben je van plan om te bouwen? Denk er dan aan om een begaanbare zolder te voorzien. Zo kun je het meeste uit je huis halen. Slaapkamer, badkamer of hobbyruimte: ziehier enkele slimme ideeën om je zolder in te richten.

De musts om een zolder in te richten

Eerst enkele praktische tips. Het is absoluut noodzakelijk om je zolder goed te isoleren. Zo kun je elk seizoen genieten van een aangename leefruimte. Een degelijke isolatie drukt de verwarmingskosten in de winter en vermijdt dat het te warm wordt in de zomer.

Weet ook dat de ideale hellingshoek voor een dak 45 graden is. Is de hoek minder groot, dan wordt het moeilijk om de oppervlaktes die aan de muren grenzen te bereiken. Voorzie ten slotte ook een gemakkelijke toegang tot de zolder, die goed aansluit op de onderliggende verdieping, zoals een rechte trap, wenteltrap of ladder.

Slaapkamer of bureau

Uiteraard kun je zolder inrichten als slaapkamer. Als de beschikbare ruimte groot genoeg is en je budget het toelaat, kun je er de ’master bedroom’ installeren. Een kleinere ruimte is geschikt om een kinderkamer van te maken, die je later kunt ombouwen tot een bureau. Zorg er wel voor dat er voldoende lichtinval is.

Zolder inrichten

Hobbyruimte

Een speelkamer of hobbyruimte is niet noodzakelijk voor kinderen bedoeld. Plaats bijvoorbeeld in een voldoende grote zolder een pingpong- of biljarttafel en geniet van urenlang spelplezier met je familie of vrienden. Vergeet in dat geval niet om de ruimte voldoende akoestisch te isoleren. Zo verminder je de geluidshinder in de onderliggende kamers.

Badkamer

Wil je een badkamer op zolder? Zorg er dan voor dat de ruimte hoog genoeg is om een spiegel op te hangen. Bovendien moet de vloer stevig genoeg zijn om zware badmeubelen zoals een badkuip te kunnen dragen. Verzeker je er ook van dat het buizenstelsel in je woning voldoende waterdruk kan garanderen tot op de zolder.

Wil je je zolderruimte graag zo goed mogelijk benutten? De bouwexperts van Blavier antwoorden graag op al je vragen. Zo wordt jouw droomhuis werkelijkheid.

 

01/06/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?