Trend: Japandi. Een unieke mix van Scandinavisch minimalisme & Japans design

japandi stijl

Japandi is het perfecte huwelijk tussen Scandinavisch minimalisme & Japans design. Voeg daar een vleugje wabi sabi of ‘hygge’ aan toe, en er ontstaat een harmonieuze stijl waar je spontaan rustig van wordt. Wij delen 5 geheimen om de Japandi-stijl in jouw interieur te verwerken.

#1 Inside out

Haal buiten naar binnen! Hoewel die hype zich ook in andere stijlen laat opmerken, is het natuurlijke aspect enorm belangrijk voor een Japandi-interieur. Het zit ‘m in dit geval in de materiaalkeuzes. Hout is de absolute koploper en mag niet ontbreken, maar ook bamboe, terracotta & jute kunnen een mooie toevoeging zijn.

interieur met veel hout en natuurlijke materialen
Dat hout onmisbaar is in een Japandi interieur, heeft deze interieurarchitect goed begrepen. Foto bij georgeandwilly.com (Pinterest).

En wat met planten? Ook die zijn meer dan welkom, zolang je ze op een harmonieuze manier in het interieur kan verwerken. Denk bijvoorbeeld aan een stijlvolle designvaas voor een droogboeket of een betonnen bloempot voor een elegante, strakke plant.

#2 Kleur bekennen

Waar Scandinavische interieurs niet afwijken van wit & grijs, mag er in een Japandi-woning opnieuw iets meer. Let op: natuurlijke, zachte tinten spelen nog steeds de hoofdrol. Voeg accenten toe in zachte tinten, zoals lichtroze, donkergroen of grijsblauw om de kalmte op een serene manier te doorbreken & het geheel spannend te houden.

#3 Cosy comfort

Een Japandi-interieur mag dan een haast onrealistische, rustgevende perfectie uitstralen, verlies nooit het comfort uit het oog! Dat doe je door zachte stoffen (lees: teddy) te integreren in je woning & zo de robuustheid van bepaalde natuurlijke elementen te compenseren. Een houten bank is prachtig, maar verdient zachte stofjes om tegelijk ook gezellig & comfortabel te zijn.

japandi

#4 Eenvoud siert

Misschien is deze te voor de hand liggend om een geheim te zijn, maar toch. Net als in de interieurstijlen die aan de basis liggen van de Japandi-trend, geldt ook nu ‘less is more’. Kwaliteit over kwantiteit & orde boven chaos.

#5 Lijnenspel

In Japandi staan lijnen & vormen centraal. Enerzijds zijn er strakke, grafische lijnen die het minimalistische karakter benadrukken. Aan de andere kant is het de kunst om te spelen met organische vormen. Een ronde zetel, gedraaide kaarsen, golvende patronen op het tapijt… Kies, mix & match!

Japandi is the best of both worlds, letterlijk.

04/03/2021

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?