Welke trap past in mijn woning?

Welke trap past in mijn woning?
Je staat er misschien niet bij stil, maar je trap blijft in de meeste gevallen voor de rest van je leven staan. Je zal er heel wat jaren tegenaan moeten kijken, dus je kiest maar beter een mooi exemplaar dat complementair is met de architectuur en stijl van je woning. Waar je dan op moet letten bij het kiezen van je trap? Dat zochten wij voor je uit.

Draaiend of recht?

[caption id="attachment_94357" align="alignright" width="200"]bordestrap - metalen trap De bordestrap[/caption] Het grondplan van je woning bepaalt voor een stuk de vorm van je trap. In een compacte eengezinswoning heb je mogelijk niet voldoende ruimte om een open trap in te passen. De vorm wordt grotendeels bepaald in functie van de beschikbare ruimte. Zo bespaart de wenteltrap de meeste ruimte, maar is het meestal ook de trap met de smalste treden. Een open trap is dan weer magnifiek in een grote living, maar is niet geschikt voor compacte woningen waar hij te veel ruimte inneemt. Wie op zoek gaat naar een nieuwe trap, heeft de keuze uit de volgende vormen:
  • Rechte steektrap
  • Kwartdraaitrap
  • Dubbele draaitrap
  • Bordestrap (i.e. een trap met een tussenplatform)
  • Spil- of wenteltrap
    [caption id="attachment_94358" align="alignright" width="200"]nieuwe trap plaatsen - z-trap Dichte trap met z-treden[/caption] Bovendien kan je voor de afwerking kiezen tussen verschillende types treden:
  • Dichte trap: De treden worden afgewerkt met een stootbord (ook wel tegentrede genoemd). De trap is zo helemaal afgesloten en heeft als voordeel dat de ruimte onder de trap kan gebruikt worden als berging of toiletruimte.
  • Open trap: Dit is een trap zonder stootbord, je kan dus tussen de treden door kijken. Hierdoor oogt de trap lichter en vaak ook een stuk moderner.
  • Z-trap: Bij een trap met Z-treden worden de treden schuin i.p.v. verticaal geplaatst. Dit geeft niet enkel een mooi visueel effect, maar is ook veiliger.
Je architect of aannemer kan je helpen om de juiste keuze te maken in functie van de ruimte, maar ook in functie van de interieurstijl die jij verkiest.

Het ene materiaal is het andere niet…

Het materiaal bepaalt het uiterlijk van je trap. Zo komt een metalen trap of een trap met glas zeer strak over. Niet zo geschikt voor een klassiek interieur dus, tenzij het een wenteltrap is. Een (gepolierde) betonnen trap – tegenwoordig zeer populair – past dan weer naadloos in een modern interieur. De esthetiek is lang niet de enige bedenking die je jezelf moet maken bij de materiaalkeuze. Ook het onderhoud, de mogelijkheid om de trap nog aan te passen en de prijs zijn van belang. Hout is een klassieke keuze en heeft als voordeel dat het bij iedere stijl past. Bovendien is er voor ieder budget een houten trap. Het nadeel van een houten trap is dat het krasgevoelig is en dat de treden snel slijten. Maar dat levert meteen ook een voordeel op. Wanneer het tijd is voor een onderhoudsbeurt, kan je voor een donkere (of lichtere) lak kiezen. Of ga gewoon voor totaal nieuw kleurtje! Staal of RVS heeft als voordeel dat het geen onderhoud vereist. Het materiaal leent zich ook perfect tot prachtige trappen met sierelementen. Denk maar aan de gietijzeren trappen met prachtige details. Staal of RVS past echter niet in elke interieurstijl, voelt koud aan en maakt (veel) lawaai. Natuursteen straalt een en al luxe en elegantie uit, maar vereist ook wel enig onderhoud. Om nog maar van het prijskaartje te zwijgen … Ook glas is een mogelijkheid en bovendien perfect voor donkere ruimtes. Omdat glas lichtdoorlatend is, zorgt het voor een betere verspreiding van het (dag)licht. Het nadeel is de krasgevoeligheid van het materiaal. [gallery columns="4" ids="94356,94355,94354,94353"]

Wat maakt een goede trap?

Tot slot zijn er nog enkele bedenkingen en aandachtspunten. Zo moet de ruimte waar de trap geplaatst zal worden perfect opgemeten worden. Een trap moet namelijk tot op 1 cm nauwkeurig gemaakt worden. Daarnaast werd algemeen bepaald dat een trede minstens 80 cm breed moet zijn. Reken daar nog de balustrade bij en je komt al gauw op 90 cm breedte die je moet voorzien. Al ben je nog zo handig, het plaatsen van een trap is stielwerk. We worden allemaal gek van een piepende of krakende trap. Een vakman weet als geen ander waar hij op moet letten om enig gepiep of gekraak uit te sluiten maar zorgt ook voor een degelijke verankering en afwerking. Een goede trap kost tot slot ook geld. Een goedkope (doe-het-zelf) trap kan je al vinden voor ongeveer 500euro. Wil je echter een trap die op maat van jouw woning gemaakt werd? Dan beginnen de gemiddelde prijzen rond de 3.000euro. Uit onderzoek is gebleken dat zelfs een halve centimeter verschil in hoogte van de optrede ervoor kan zorgen dat je gaat struikelen. Dat blijkt trouwens ook uit onderstaand filmpje:

Meer artikels over Sleutel-op-de-deur