Verf verwijderen, deuren logen, trappen zandstralen

Een van de woontrends die ons opviel tijdens Bouw & Reno 2012 was de terugkeer naar het authentieke in de woning, het creëren van een natuurlijke uitstraling in het interieur. Houten deuren, houten trappen of plankenvloer zijn de manier bij uitstek om dit doel te verwezenlijken. Peter Catoor van Zandstraalwerken Peter Catoor uit Lint vertelde ons enthousiast over zijn business: deuren logen en trappen zandstralen.

Homeproved: Jullie zijn gespecialiseerd in het logen en zandstralen van hout, wat betekent dat precies?

Peter Catoor: “Zandstralen betekent verf verwijderen van een trap onder lage druk en met zandkorrels. Het is eigenlijk een soort hout scrub. Onder lage druk kan je bijvoorbeeld een trap afstralen. Logen is dan weer een techniek die gebruikt wordt om verf van zachte houtsoorten te verwijderen, want deze gaan rafelen als je ze wil stralen. Zo gaan houten deuren bijvoorbeeld in een dompelbad, zodat de verf oplost en het hout niet beschadigd wordt. Na een tijdje worden de deuren er weer uitgehaald en gedroogd.”

Homeproved: Zandstralen van trappen, hoe gaat dat dan precies in zijn werk?

Peter Catoor: “De meeste houten trappen zijn gemaakt uit harde houtsoorten als beuk of eik. Je kan ze dus zandstralen, maar niet logen, want dan ontstaat er een chemische reactie. Wanneer je bijvoorbeeld eik probeert te logen, krijg je een chemische reactie en wordt het hout zwart. Om trappen te kunnen zandstralen moeten ze eerst helemaal geïsoleerd worden, zodat het stof niet in andere ruimtes kan. Vervolgens wordt alles gestraald en schoongemaakt. We doen ongeveer 20 treden per dag, inclusief de trapspijlen, het afplakken en schoonmaken.”

Homeproved: Kan je ook vloeren zandstralen?

Peter Catoor: “Houten vloeren kan je ook zandstralen, op voorwaarde dat ze niet uit dennenhout gemaakt zijn. Ook hier heeft zandstralen belangrijke voordelen: het is een van de weinige alternatieven om lijmresten te verwijderen. Doe je dit met de hand, dan is uw klus heel arbeidsintensief. Je moet blijven krabben en schuren, terwijl stralen een snelle oplossing is.”

Homeproved: En hoe zit het met de deuren?

Peter Catoor: “De deuren worden naar ons bedrijf overgebracht. Daar aangekomen gaan ze eerst in een dompelbad, daarna worden ze zorgvuldig afgestoomd en ten slotte moeten ze gedroogd worden. Hierbij is het belangrijk dat de lucht gelijkmatig verdeeld wordt, zodat de geloogde deuren gelijkmatig drogen. De kostprijs bedraagt 65 euro per deur en je moet rekenen op een werktermijn van 2,5 week voor het logen van deuren. We kunnen ook houten meubelen logen of zandstralen, een stoel logen kost bijvoorbeeld 25 euro.”

Homeproved: Hoe moet je de trappen of deuren daarna behandelen en onderhouden?

Peter Catoor: “Dat kunnen mensen zelf kiezen. Je kan de houten stukken vernissen, maar tegenwoordig is oliën de trend. Wanneer je op trappen loopt gaat de vernis afslijten en bovendien wordt vernis geleidelijk aan donkerder. Geolied hout moet je niet afschuren en het vergt dus minder onderhoud.”

24/01/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vragen en opmerkingen

G
goos

Hoeveel bedraagt de prijs voor het zandstralen van een donkere houten open trap en een stoel.

H
Homeproved

Beste,

Daarvoor kan je best rechtstreeks informeren bij Zandstraalwerken Peter Catoor.

De contactgegevens:
– Tel: 03/480.57.80
– GSM: 0475/66.18.83
– Mail: info@catoor.be

Succes!
het Homeproved team

FH
Frank Hoste

Beste,
wij overwegen om onze eiken deuren te laten logen,wat is de prijs per deur incl.ophalen en terugbrengen en hoe zit dat met de deurkaders?
worden die door jullie uitgebroken en terug geplaatst en wat is de prijs hiervan
mvg HOSTE Frank (wij wonen in Lokeren)

.
.

V
verstraete

geachte mevrouw
ik zou graag enkele geverfde deuren terug in hout krijgen. kan ik dat bij u laten doen en aan welke prijs?
Hartelijk dank.
B. Verstraete

RM
Rita Morren

Ik heb drie stoelen die ik zou willen logen.Graag prijs voor dit werk .

DS
Debrabandere sonja

Geachte graag had ik prijs gekregen om 3 binnendeuren te laten zandstralen

  HH
  Hanne Homeproved

  Dag Sonja,

  Via de website van online bouwplatform Offrea ontvang jij gratis en vrijblijvend drie offertes om je binnendeuren te laten zandstralen. Zo kun je meteen vergelijken!

  Veel succes.

  Met inspirerende groet,

  Hanne

JM
jozef Martens

WAT IS DE PRIJS VAN HET ZANDSTRALEN VAN 3 EIKEN DEUREN EN DEURBEKASTING . 1 IS GEVERFD EN 2 ZIJN GEBEITS .

  CP
  Charlotte Portael

  Dag Jozef,

  Bedankt voor je reactie!
  Om de exacte prijs te kennen, vraag je het best een offerte aan op de website van de vakman: https://www.catoor.be/
  Wil je prijzen vergelijken, dan kan dat bijvoorbeeld via http://www.offrea.be

  Met #Homeproved-groeten,

  Team Homeproved

Bekijk 9 andere vragen over dit project