Traprenovatie: dat doe je toch zelf?

Heb je net je intrek genomen in je nieuwe nest maar is de aftandse trap een doorn in je oog? Begint de verf af te bladeren en vertonen de treden hier en daar wat scheurtjes? Of krijg je de kriebels van dat oubollige tapijt op de treden? Stroop dan je mouwen en bereid je voor op een grondige traprenovatie.

Je houten trap renoveren en herstellen in oorspronkelijke staat

De trap is in vele woningen het eerste wat we zien als we binnenkomen, vooral in de typische Belgische rijhuizen. Toch zijn we vaak niet tevreden over het uiterlijk. Zo was het vroeger ‘mode’ om de trap te bekleden met dik tapijt. Vaak werd er ook nog eens gekozen voor donkere kleuren wat de inkomhal van de woning donkerder maakt en zo kleiner doet aanvoelen.

Nochtans kan je met wat noeste handenarbeid en een likje verf wonderen verrichten! Hieronder vind je dan ook onze ‘traprenovatiegids’ met de verschillende stappen van het proces.

Voorbereiding en benodigdheden

Het is aan te raden om je werkzone af te plakken met plastic. Tijdens het verwijderen vliegen de lijm- en tapijtresten ongetwijfeld in het rond. Om nog maar te zwijgen over al het stof tijdens en na het schuren. Speel op veilig en haal ook al je foto’s en kaders van de muur.

Materiaal:

 • Plamuurmes, cutter of Stanley mes en verfstripper
 • Afbijtmiddel
 • Schuurpapier (P60-P80) en een schuurmachine
 • Verf & primer en/of vernis en kwast
 • Plasticolie & tape
 • Doek en stofzuiger

Of je kiest voor verf, vernis of olie om je trap af te werken hangt af van welk resultaat je beoogt en wat de staat van je trap is. Als je veel putjes en barsten moet opvullen, kies je best voor een goed dekkende verflaag. Is je trap nog in goede staat? Dan kan je opteren voor vernis of olie.

De bekleding verwijderen

Tapijt op de trap zier er niet alleen oubollig uit. Vaak heeft het tapijt ook al heel wat te verduren gekregen. Het dagelijkse gebruik zorgt er voor dat het tapijt afslijt en vaak vertoont het ook vlekken die je niet meer kan verwijderen.

Tapijt als trapbekleding kan op drie manieren aangebracht worden: het kan gelijmd zijn, vastgezet zijn met speciale nageltjes of met tapijthouders. Het verwijderen van tapijt dat vastgezet is met nageltjes of tapijthouders verloopt vrij vlot en zal je niet al te veel tijd kosten. Gelijmd tapijt is echter een ander verhaal.

Foto: Remodelaholic.com

Aangezien je met een houten en dus kwetsbare trap te maken hebt, is een mechanische tapijtstripper geen goed idee. Ook overvloedig gebruik van (heet) water is niet aan te raden aangezien het water in het hout trekt. Start onder- of bovenaan door het tapijt los te werken en vervolgens stelselmatig – en met enige voorzichtigheid – het tapijt los te trekken. Hardnekkige lijmplekken kan je ‘loswerken’ door de lijm te verhitten met een haardroger. Werk stuk voor stuk omhoog (of omlaag) en rol het losgemaakte tapijt op. Per trede kan je het tapijt ook afsnijden maar zorg er dan wel voor dat je voldoende houvast hebt om het resterende tapijt los te trekken.

Verf en vernis verwijderen – De trap schuren

Eens al het tapijt verwijderd is, heb je een goed zicht op je houten trap. Je zal merken dat er heel wat lijmresten blijven zitten. Deze kan je echter vlot verwijderen met een goed afbijtmiddel. Ook wanneer je trap niet bekleed was met tapijt maar geschilderd of gevernist was, kan je een afbijtmiddel gebruiken om de toplaag te verwijderen.

Lees goed de gebruiksaanwijzingen – ieder product is immers anders en het gaat tenslotte ook om een bijtend middel – en breng het product aan zoals door de fabrikant omschreven. Vaak moet dit even intrekken waarna je na verloop van tijd alle resten vlotjes kan verwijderen met een (bot) plamuurmes of verfstripper.

Voor de volgende stap raden we je aan om een schuurmachine te huren of te lenen van iemand. Als je met de hand je hele trap gaat opschuren, ben je wel enkele uren (of dagen) zoet. Met een schuurmachine en schuurpapier met middelgrove korrel P60-P80 kan je het hout opschuren en herstellen in z’n oorspronkelijke staat.

Verwijder alle lijm- of verfresten en het stof met een stofzuiger. Ga tot slot met een vochtige doek over alle treden om er zeker van te zijn dat al het stof verwijderd is.

Let op: bloot hout is zeer gevoelig. Loop niet met vuile schoenen of blote voeten over het afgeschuurde hout om vlekken te vermijden.

Gaten en scheuren opvullen

Nu je trap volledig afgeschuurd is, komen alle gebreken bloot te liggen. Denk maar aan scheurtjes, putjes of kleine gatjes van de nageltjes waarmee het tapijt vastgezet werd. Met houtpasta kan je iedere trede perfect bijwerken. Vul alle gaatjes en kiertjes op met de houtpasta en laat drogen. Vervolgens kan je met schuurpapier met een fijne korrel de trap een finale schuurbeurt geven om zo alle oneffenheden te verwijderen.

Foto: DIYnetwork.com

De trap schilderen – Een fris laagje verf of vernis

Je traprenovatie is pas volledig klaar als je de verf, vernis of olie hebt aangebracht. In deze doe-het-zelf gids gaan we uit van verf, maar je kan ook kiezen om je trap een vernis- of olielaag te geven.

Door je trap te verven, kan je alle kleurverschillen en eventuele vlekjes volledig bedekken en ziet je trap er pas echt als nieuw uit! Om ervoor te zorgen dat de verf goed hecht, moet je eerst een primer aanbrengen. Nadat de grondlaag gedroogd is, moet je deze nog even opschuren met een korrel P220 schuurpapier. Tot slot geef je de trap nog 2 à 3 lagen in een kleur naar keuze.

Desgewenst kan je ook nog een laag vernis aanbrengen om slijtage tegen te gaan. Vooraleer je de laatste vernislaag aanbrengt, raden we je wel aan om alle treden nog eens goed te ontstoffen met een vochtige doek.

De trap bekleden anno 2015

Nieuwe materialen, innovatieve technieken, en een gezonde dosis creativiteit hebben ertoe geleid dat er anno 2014-2015 veel meer mogelijk is op vlak van traprenovatie. Met een houten trap kan je dan ook alle kanten op: tapijt is not done maar een trapbekleding in leer of natuursteen is perfect mogelijk. Bovendien geeft het je trap én inkomhal een frisse en moderne uitstraling.

 

Beeld: Upstairs

Pak je het liever wat creatiever en prijsbewuster aan? Bekleed je trappen dan met muurstickers, behangpapier, washi tape, enzovoort. Ook met verf kan je origineel uit de hoek komen: wissel af met kleuren, gebruik je favoriete quotes of lyrics of sla telkens een trede over bij het schilderen.

Elke week een andere trap? Gebruik dan krijtverf zodat je regelmatig je trap opnieuw kan pimpen. Ook de kinderen zullen dit geweldig vinden!

Inspiratie via: Pinterest & Brit.Co

 

11/12/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vragen en opmerkingen

RS
Rita Sinnesael

Hoe kan ik het hout van de trap weer egaal blank krijgen, na het grondig schuren is het midden van de trap nog steeds donkerder.

  HH
  Hanne Homeproved

  Dag Rita,

  Het midden van je trap kun je natuurlijk altijd verdoezelen met een traptapijt. Is dat niet jouw stijl en werken alle trucjes uit het artikel niet? Dan raden wij je aan om je trap te laten zandstralen. Dat is een zeer effectieve schuurmethode waarbij er kleine deeltjes zand over je trap schuren. Die nemen meteen alle vuilresten mee en zullen je trap weer egaal maken.

  Veel succes!

  Met inspirerende groet,

  Hanne
  Homeproved

Bekijk 1 andere vraag over dit project