Een snelle en makkelijke traprenovatie? Een trap schilderen doe je zo!

trap verven geel primer

Is je trap aan vervanging toe of ben je hem simpelweg beu gezien, maar zie je het niet zitten om in een dure en complexe traprenovatie te investeren? Geen zorgen: je kunt ook gewoon je trap schilderen! Het geeft je trap – en daarbij de hele inkomhal – een frisse uitstraling. Hoe je een trap verft? Met deze tips wordt het kinderspel!

Het staat of valt met de juiste voorbereiding

vakman schuurt trap
Je trap schuren zorgt ervoor dat de verf beter hecht. Zeker bij een houten trap is schuren van groot belang!

Zoals zo vaak geldt ook hier: een goede voorbereiding is alles! Ten eerste moet je trap stofvrij, vetvrij en volledig schoon zijn. Anders zal je verf niet goed hechten of krijg je oneffenheden in je verflaag! Maar hoe doe je dat dan precies, je trap ‘schilderklaar’ maken?

  1. Allereerst moet je de traploper – indien je die hebt natuurlijk – weghalen. Lijm die achterblijft kun je gemakkelijk wegschuren!
  2. Dan is de oude verflaag aan de beurt. Die verwijder je makkelijk met afbijtmiddel en een verfkrabber. Indien nodig zal je ook hier wat moeten bijschuren.
  3. Daarna moet je de trap nog ontvetten. Om er zeker van te zijn dat je daarvoor het juiste product kiest, laat je je best adviseren door een specialist: elke ondergrond heeft immers een ander soort ontvettingsmiddel nodig.
  4. Tot slot moet je de trap stofvrij maken. Reinig de traptreden met een vochtig doek en plak de delen die niet geschilderd moeten worden af. Et voilà: je trap is schilderklaar!

Bij een houten trap zul je nog extra (minstens 2 keer) moeten bijschuren om splinters te voorkomen. Ga na elke schuurbeurt met een vochtig doek over de treden.

Met welke verf je trap schilderen?

Vergeet je primer niet!

eerste laag schilderwerken wit
Vergeet zeker geen primer toe toevoegen alvorens te schilderen!

De vorige stappen doorlopen? Dan is het tijd om je trap te beginnen schilderen. De eerste laag is daarbij zelfs de belangrijkste: de primerlaag! Dankzij de primer zal je verf beter hechten en niet meteen beginnen afbladderen. Het zou toch zonde zijn: amper kunnen genieten van al dat werk en na een aantal maanden al opnieuw moeten beginnen?! En het beste van al: of je nu een trap hebt van hout of metaal, dankzij de juiste primer kun je hem sowieso schilderen. Een degelijke primer aanbrengen is dus de boodschap! 

Tip: Als je in stapjes werkt en steeds een trede overslaat wanneer je schildert, kun je de trap ook tijdens de schilderwerken blijven gebruiken! Als je daarbovenop ook nog eens voor sneldrogende verf kiest, is de klus zo geklaard.

De uitstraling bepaalt de verfsoort

De verfsoort die je moet kiezen, hangt vooral af van de uitstraling die je wenst. Je kunt kiezen voor een hoogglanzende, zijdeglanzende of matte afwerking. Misschien wel goed om te weten: hoe meer de verf glanst, hoe gemakkelijker het is om het oppervlak te poetsen! Graag een hoog- of zijdeglanzende uitstraling? Dan is een verf of lak op basis van polyurethaan alkydhars de beste optie. Voor een matte trap moet je dan weer bij vloerverf zijn. Kies zeker voor een vloercoating met 2 componenten: de ene component werkt als basiscoating, de andere als verharder, waardoor je vloer meteen ook beschermd is tegen slijtage.

trap kleuren schilderen verven
Rood, geel, zwart, wit, oranje: elke kleur kan! En waarom geen verschillende kleuren combineren?!

Maar niet alleen vloerverf kan je beschermen voor slijtage: haast elke verfsoort heeft een slijtvaste variant. Aarzel niet om daarachter te vragen in de verfwinkel: die variant gaat immers langer mee! Je hoeft je dan geen zorgen te maken als je in sneltempo met je hakken de trap op rent ;-). Meteen ook het risico op uitschuiven verkleinen, doe je door voor antislipverf te kiezen: geen onnodige en vooral pijnlijke ongevallen voor jou of je kinderen!

Van subtiel en sober tot alle kleuren van de regenboog!

zwarte trap witte muur moden
Met witte muren en een zwarte trap creëer je een prachtig, scherp contrast!

Kleur is iets persoonlijks… je kunt er dus alle kanten mee uit. Toch doe je er goed aan om volgende tips in acht te nemen. Kies voor harmonie door de hele traphal in dezelfde kleur(tinten) te schilderen. Mag er wat meer pit inzitten? Creëer dan een leuk contrast door de muur een andere kleur te geven dan de trap. Wanneer de trap donkerder is dan de muren, vergroot je het ruimtegevoel! Je creativiteit de vrije loop laten? Dan kun je elke trede in een andere kleur verven, de stootborden een andere kleur geven dan de treden of figuurtjes op de trap aanbrengen… alles kan en alles mag!

Et voilà: dankzij de eenvoudige traprenovatie ziet je trap er als nieuw uit. Om het geheel af te maken kun je de trapruimte verder decoreren, bijvoorbeeld met een fotomuur!

Opgepast: Vermijd om in de eerste week nà de schilderwerken met schoenen op de trap te lopen. Geef de verf wat tijd om uit te harden om beschadigingen te voorkomen. 

19/11/2018

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vragen en opmerkingen

MD
Marie de Jonge

Een goede voorbereiding is het halve werk wanneer je gaat klussen. Ik zorg er ook altijd voor dat ik mijn trap goed schuur wanneer ik deze opnieuw wil schilderen. Binnenkort ga ik over op een mooie traploper. Dit vind ik beter passen bij mijn interieur en het is onderhoudsvriendelijker. https://deroodeloper.nl/de-traploper/