Christen, jood, moslim? Zo creëer je een sobere plek om thuis te bidden

Christen, jood, moslim? Zo creëer je een sobere plek om thuis te bidden
Homeproved is altijd gepassioneerd op zoek naar de jongste interieur- en decoratietrends. Maar soms vergeten we weleens waar een woning eigenlijk voor dient: om alleen of samen tot rust te komen en je goed te voelen. ’s Nachts in je bed, ’s ochtends aan de ontbijttafel en ’s avonds in de sofa of aan je bureau. Of – voor sommigen van ons – op gezette tijden tijdens het gebed. Heb je nog geen plekje om in alle rust en sereniteit te bidden? Dan helpen wij je graag met de inrichting van je eigen gebedsruimte.

Op adem komen

Thuis bidden gebedsruimte inrichtenJoden, christenen en moslims hebben een eeuwenlange traditie van gebed. Het gebed is een moment waarop je je tot God richt, maar bidden is ook een manier om rust en sereniteit te vinden. Door even stil te staan bij je leven, leer je jezelf beter kennen en kun je conflicten of moeilijkheden soms makkelijker relativeren. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat er – in deze jachtige tijden – ook veel niet-gelovigen op zoek gaan naar manieren om even op de pauzeknop te drukken. Mediteren, mindfulness en yoga zijn klassieke voorbeelden, maar ook breien, schilderen of je afzonderen met een goed boek werkt bijzonder therapeutisch.

Op een gepaste manier thuis bidden en mediteren

Thuis bidden of mediteren doe je natuurlijk niet zomaar. Voor gelovigen gelden er in de eerste plaats enkele gebedsregels:
  • Jodendom: Wanneer joden niet naar de synagoge kunnen, mogen ze ook gewoon thuis bidden. Benodigdheden zijn een ‘sidoer’ (een gebedenboek) en een ‘chumash’ (een gedrukte Thora). Een van de belangrijkste gebeden, ‘birkat hamazon’, is een dankgebed na de maaltijd. Een centraal begrip in joods gebed is ‘kavana’, een soort mindset die nodig is voor je gaat bidden. Je moet de tekst begrijpen en je écht op het gebed focussen.
  • Christendom: Bidden kun je eigenlijk op eender welke manier, zolang je er maar je hart in legt. Je kunt samen of alleen bidden, uit de Bijbel of een gebedenboek, of gewoon in je eigen woorden. Je kiest zelf of je zittend, staand, geknield, …bidt.
  • Heilige KoranIslam: Het is een van de pijlers van de islam dat moslims elke dag moeten bidden. Het moslimgebed – ‘salah’ – mag zowel thuis als in de moskee worden gedaan. Er zijn duidelijke regels over hoe je moet bidden. Eerst moet je je ritueel wassen (‘woedoe’) en je gepast kleden. Belangrijk is ook de Koran en het gebedskleed waarop moslims knielen bij het bidden.

Je eigen gebedsplek inrichten

Voor boeddhisten en mensen die mediteren gelden gelijkaardige voorwaarden. Wat je geloofsovertuiging ook is, het spreekt voor zich dat je in je huis een plekje nodig hebt voor de geloofsboeken én om sereen te bidden of mediteren. Gebedsruimte kaarsenEen geschikte gebedsruimte of -hoekje is:
  • afgezonderd en stil
  • netjes en sober ingericht
  • vrij van stoorzenders (internet, telefoon, tv, …)
  • comfortabel en praktisch
Enkele tips om je gebedsruimte in te richten:
  • Stem de kleuren nauwkeurig op elkaar af. Hoe harmonieuzer het kleurenpalet, hoe rustgevender je hoekje aanvoelt.
  • Voorzie een boekenkast of -rekje voor je belangrijkste religieuze of filosofische lectuur. Een gesloten boekenkast ziet er rustiger uit dan een open rek.
  • Afhankelijk van je geloofsovertuiging, kan een huisaltaar nodig zijn. Of gewoon een bijzettafeltje met daarop de juiste accessoires: kaarsen, bloemen, …
  • Om écht tot rust te komen, en in comfort te bidden, is een zacht tapijt of een vloerkleed onontbeerlijk. Een knusse eenzit geeft je meditatiehoekje dat tikkeltje meer.
  • In een klein appartementje is er meestal geen ruimte voor een aparte gebedskamer. Gelukkig kun je plaats uitsparen door verschillende functies te combineren. Een knusse leeshoek kan net zo goed dienen als gebedsplek, toch?
Hoe zit jouw gebedshoekje eruit? Laat een comment achter om jouw tips met anderen te delen.