Stel je verzameling tentoon!

verzameling

Theekopjes, edelstenen, boeken, nagellak, sieraden, munten, … Verzamel jij ook wat? Het is zonde om al dat verzamelwerk ergens in een stoffige doos op zolder te bewaren. Met deze tips bewaar je je verzameling mooi in het zicht!

Functie boven vorm

Verzamelingen kunnen puur esthetisch plezier opleveren. Maar nog leuker is het om je voorwerpen ook te gebruiken. Zo vul je je huis met dingen die zowel mooi als functioneel zijn en heb je bijvoorbeeld je vintage theekopjes binnen handbereik wanneer je gasten over de vloer hebt. Een voorwerp met een interessant achtergrondverhaal is bovendien een interessant gespreksonderwerp.

verzameling

Je verzameling in het zicht

Een uitgebreide verzameling oogt helaas al snel rommelig. Vermijd een chaotisch interieur dankzij deze tips:

  • verzamelingJe hebt vast al ooit een boekenkast gezien die gesorteerd is op kleur, maar niets houdt je tegen om een andere sorteerregel te hanteren. Als je blikken doosjes verzamelt, kun je bijvoorbeeld enkel de gebloemde varianten tentoonstellen. Zo’n overkoepelend thema brengt eenheid in je interieur.
  • Bewaar het overzicht door slechts een deel van je verzameling tentoon te stellen. Dat geeft je de mogelijkheid om regelmatig te wisselen.
  • Een berg schelpjes of knoopjes oogt al snel netter wanneer je ze in schaaltjes of potjes bewaart. Combineer dat eventueel met de kleursorteertip hierboven.
  • De bovenkant van een boeken- of keukenkast is vaak verloren ruimte, dus zet daar dingen die mooi zijn maar geen praktisch nut dienen.
  • Benut ook de muur: hang mooie voorwerpen in lijstjes op in plaats van ze op een plank te zetten. Of hang een ouderwetse letterbak aan de muur om je ditjes en datjes in te bewaren.

 

Pas op voor zonlicht, vocht en tocht

Sta ook even stil bij de omstandigheden waarin je je verzameling bewaart. Veel voorwerpen zijn kwetsbaar en kunnen niet zo goed tegen zonlicht, vocht en tocht. Een boekenkast pal in de zon zetten is bijvoorbeeld niet zo’n goed idee, tenzij je verbleekte kaften geen probleem vindt.

07/10/2017

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?