Welk soort verf moet ik gebruiken voor mijn binnenmuren?

verfkleur

Je slaapkamer, woonkamer of keuken opsmukken met een nieuw likje verf? Het verandert in no time de uitstraling van je interieur. Tenminste, als je de juiste verf gebruikt. En dan hebben we het niet enkel over de kleurkeuze: ook het soort verf is een lastige noot om te kraken. Met dit overzicht kies je eenvoudig de ideale soort verf voor je binnenmuren.

Welke soort verf gebruiken: latexverf of acrylverf?

soort verf

Beide soorten verf hebben een waterbasis. Ze zorgen dus voor minder geurhinder, zijn beter voor het milieu en zijn sneller overschilderbaar (reken op zo’n 8 uur) dan verf op solventbasis. Maar waar zit het verschil tussen latex- en acrylverf?

  • Prijs: latex is doorgaans goedkoper dan acryl. Latex is dus perfect voor wie aan zijn of haar portemonnee denkt.
  • Dekking: acryllaatverf heeft een beter dekvermogen dan latex. Je zult dus minder lagen nodig hebben voor hetzelfde egale eindresultaat. Dat maakt schilderen met latexverf net iets tijdrovender.
  • Duurzaamheid: acryllaatverf verkleurt minder snel en kun je makkelijker afwassen. Kortom: met acryl zullen je muren langer mooi blijven en zul je ze dus minder gauw een nieuw likje verf moeten geven.

Verf in vochtige ruimtes

Verf en vochtige ruimtes zijn helaas geen perfect match. Acryllaatverf is vochtbestendig waardoor je verf na verloop van tijd niet gaat afbladderen. Toch liever een latexverf? Ga dan voor vinyllatex.
Deze verf heeft geen problemen met water, vocht of condens waardoor schimmelproblemen en loskomende verf in jouw badkamer verleden tijd zijn. Nog niet helemaal overtuigd? Een waterdichte primer vormt het slot achter de deur.

Mat, zijdemat of zijdeglans?

De glansgraad van de verf heeft niet enkel een invloed op de look and feel van jouw muren, maar ook op de afwasbaarheid en de duurzaamheid ervan:

  • Als je wat meer ruimte wil scheppen in jouw kamer, dan is zijdeglans verf de beste optie. Bovendien is het zeer makkelijk om die te reinigen. Ideaal voor de keuken dus!
  • Matte verf is op dat vlak dan weer een lastigere klant. Daarom gebruik je dit best voor ruimtes die minder actief gebruikt worden of voor plafonds. Matte verf zorgt er dan wel weer voor dat onnauwkeurigheden minder snel opvallen.
  • Bij een glanzende verf gaan die onnauwkeurigheden juist nog extra geaccentueerd worden. 

Denk dus niet enkel aan de kleur maar ook aan de glansgraad, want die zorgt mee voor de uitstraling van jouw kamer!

Grondlaag of primer voor een optimaal resultaat

schilders

De bakermat voor een goed resultaat wordt gelegd door de grondlaag of primer. Die neemt de zuiging van de ondergrond weg waardoor jouw afwerkverf een betere hechting krijgt. Ook vuildeeltjes van de ondergrond kunnen zich hierdoor niet doorzetten tot de afwerklaag. De eindlaag krijgt zo een betere dekking en gaat nog meer stralen.

04/10/2018

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?