Van kinderkamer tot tienerkamer: zo groeit de slaapkamer mee met je kind

Het is zover: de lagere school wordt ingeruild voor het middelbaar, de puberstreken beginnen … en de kinderkamer wordt te klein! Je kind is dus eigenlijk geen kind meer, maar een echte tiener. Gelukkig hoef je geen dikke portefeuille boven te halen om van de kinderkamer een stijlvolle tienerkamer te maken. Hier lees je waaraan je alvast moet denken.

Een groter bed voor de tienerkamer

Het is de belangrijkste taak op het to-dolijstje, en jammer genoeg meteen ook de duurste taak: een groter bed kopen. Die groeispurt is immers in volle gang en voor je het weet, is dat kinderbed te kort geworden. En slapen met je voeten over de rand, dat is natuurlijk ook niet aangenaam.

twijfelaar bed in tienerkamer met paarse accenten
Is de kamer te klein voor een dubbelbed, maar wil je tiener wel wat meer slaapruimte? Ga dan voor een twijfelaar!

Is de kamer groot genoeg voor een dubbelbed? Investeer daar dan meteen in. Niet alleen is er dan lekker veel plaats op te slapen, er is ook plek genoeg voor een logeerpartijtje. Hallo leuke sleepovers! Alleen maar ruimte voor een enkelbed? Geen zorgen: voor één nachtje liggen je gasten zonder problemen op een extra matje.

Nieuwe kleuren en decoratie

Een dekbedovertrek van K3, kleurrijke vogeltjes aan de muur, schattige gordijnen: dat past perfect in een kinderkamer, maar voor een tienerkamer mag het wel wat anders. Tijd om het roer helemaal om te gooien!

Basiskleuren tegen de muur

De basis voor de tienerkamer? Je kiest het best voor neutrale kleuren die niet modegebonden zijn. We weten allemaal dat de stijl van een tiener snel kan veranderen. En het risico om over een half jaar alweer te moeten schilderen, dat wil jij uiteraard niet nemen. Kies daarom voor wit, beige of een lichte tint blauw, geel, grijs of groen. Toch dat tikkeltje extra? Ga dan voor een accentmuur.

tienerkamer met lichtslinger, enkelbed en sobere decoratie
Neutrale basiskleuren en leuke decoratie: dat zijn de sleutelwoorden voor een toffe tienerkamer.

Lekker creatief in de decoratie

De muurkleuren zijn dus vrij basic. Met de decoratie kun je gelukkig wat creatiever zijn: die verander je dan ook gemakkelijker en goedkoper. Is je tiener bijvoorbeeld enorme fan van de kleur oranje? Ga dan voor oranje lampen, dekentjes of fotokaders. Vergeet daarbij de gordijnen, tapijten en het dekbedovertrek niet! Verschillende stoffen en decoratie in dezelfde kleur zorgt er meteen voor dat je kamer een samenhorend geheel wordt.

tienerkamer met groene accenten
Groen als favoriete kleur? Dat laat je gemakkelijk in de kamer terugkomen zonder heel de muren groen te verven!

Maar er zijn nog andere leuke dingen waaraan je kunt denken:

  • een letterbord of lightbox om een leuke boodschap op te zetten.
  • enkele cactussen. Die zijn helemaal hip en hebben niet veel verzorging nodig.
  • een spiegel in de kamer. Zo heb jij ineens wat meer tijd en vrijheid in de badkamer ;-).
quote tegen muur bedeinde
Een leuke quote tegen de muur is het ideale decoratiemateriaal.

Relax, take it easy

Dat tieners hun privacy enorm belangrijk vinden, dat is geen geheim. Hoe frustrerend je het als ouder soms ook vindt dat je kinderen zich opsluiten op hun kamer, ze hebben toch echt dat plekje voor zichzelf nodig. En dat kan gemakkelijk op hun kamer: met wat extra dekentjes en kussens is zelfs het bed de ideale relaxplaats.

Rusthoekje met kussens en slingers
Een lichtslinger, leuke kussens, doorzichtige gordijnen… er zijn tal van manieren om de relaxplek enorm gezellig te maken.

Heb je een grote kamer? Dan zijn er wel meer opties: een extra zeteltje, een zitzak, een palet met een dik kussen op… Zet nog een lichtje in de buurt of hang een mooie lichtslinger op en klaar. Zo word jij nog jaloers op de tienerkamer van je zoon of dochter.

Tienerkamer als plek om te werken

Rond de tijd dat de kinderkamer wordt omgetoverd naar een tienerkamer, zal je kind ook van school veranderen: van de ‘kleine’ lagere school naar het ‘grote’ middelbaar. En dat betekent ook dat je kind meer tijd zal moeten spenderen aan huiswerk! Zorg dus zeker voor een rustig plekje met weinig afleiding waar je kind kan leren. Dat wil zeggen: een sober bureautje zonder leuke spullen, maar wel met wat decoratie. Je tiener moet natuurlijk aan de tafel wìllen zitten. Zorg daarom voor …

  • … genoeg lades om papieren in op te bergen.
  • … een ergonomische bureaustoel die meegroeit met je kind. Rugproblemen wil je natuurlijk koste wat het kost voorkomen!
  • … een handige en ook leuke bureaulamp.
bureau in tienerkamer, blauwe accenten
Het perfecte bureau? Dat ziet er best gezellig uit, maar bevat toch weinig afleidingsmateriaal!

Zo, dat waren onze belangrijkste tips voor de inrichting van een tienerkamer. Vergeet uiteraard niet om zeker je kind bij de inrichting te betrekken. Jij weet als de beste dat tieners echt wel een eigen mening hebben ;-).

13/06/2019

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?