Tips voor een praktische dressing inrichting

Dressings zijn haast een vast onderdeel van onze woning geworden. Maar om een dressing optimaal tot haar recht te laten komen moet ze ook vooral functioneel zijn. Hier volgen enkele tips voor een praktische dressing inrichting

Een dressing ontwerpen

Er bestaan heel wat goedkope dressingmodules die u makkelijk kan integreren in elke kamer. Ideaal is de dressing dienst te laten doen als circulatiezone tussen slaapkamer en badkamer, zodat u een inloopdressing creëert. Een dressing moet vooral het gebruiksgemak bevorderen, een goede inplanting is dan ook essentieel. Zo kan u vanuit beide ruimtes makkelijk kledij halen.

Dressings met modules of een dressing op maat?

Tegenwoordig zijn er heel wat moduleerbare dressingsystemen verkrijgbaar. Er bestaan zoveel mogelijke combinaties en mogelijkheden dat er vast een systeem bestaat dat geschikt is voor uw toekomstige dressingruimte. Ikea ontwikkelde een dressing planner die u via de website kan raadplegen. Heeft u specifieke wensen zoals het integreren van deuren of wasmachines? Dan kan u ook altijd overwegen om een dressingkast op maat te laten maken. Hiervoor mag u al snel tussen de 500 à 1000 euro rekenen per meter.

Dressing inrichting: waarop moet u letten?

Een dressing moet vooral functioneel en onderhoudsvriendelijk zijn. Open dressingkasten ogen mooi, maar vergen meer onderhoud. Door het invallende licht kan uw kledij bovendien snel verkleuren. Enkele aandachtspunten die u zullen helpen bij de inrichting van uw dressing:

  • Verlichting. Om de juiste kleurencombinaties te vinden bij kledij wordt natuurlijke verlichting best nagebootst. Geel licht, zoals traditionele spotverlichting, kan een vertekend beeld geven.
  • Belangrijke afmetingen. De belangrijkste afmetingen waar u rekening mee moet houden zijn: diepte voor hangkasten: 60 cm – ophangruimte per persoon: minimum 125 cm – legplank diepte voor t-shirts: 45 cm – vrije ruimte nodig om u om te kleden: 125 cm
  • Hoogte. Probeer de ruimte maximaal te benutten. Op moeilijk te bereiken plaatsen kan u kledingstukken leggen die u niet vaak nodig hebt zoals skikleding en verkleedkledij.
  • Ruimtelijkheid. Makkelijk verstelbare legplanken zorgen ervoor dat er zo weinig mogelijk ruimte verloren gaat. Plaats 2 spiegels evenwijdig ten opzichte van elkaar. Dit vergroot het ruimtelijk effect en maakt het mogelijk u achterzijde te checken.
  • Warmte. Voorzie warme materialen als vloerafwerking. In de dressing loopt u vaak blootsvoets rond.
  • Zitgelegenheid. Een zitelement brengt sfeer en maakt het makkelijker om schoenen te passen.
  • Deuren. U heeft keuze uit gewone draaideuren, schuifdeuren of vouwdeuren. Schuifdeuren uiteraard minder plaats in dan draaideuren, maar bij draaideuren heeft u dan weer het voordeel dat u de binnenkant kan gebruiken om bijvoorbeeld dassen, riemen of een spiegel op te hangen.

Tip: Integreer de wasplaats in de dressing

Bij het inrichten en inplanten van dressings wordt de wasplaats vaak over het hoofd gezien. Wil u de woning niet steeds doorkruisen met volle wasmanden, dan plaatst u deze dus best in de nabijheid van uw dressing. Als u voldoende ruimte heeft kan het ook praktisch zijn de wasruimte te integreren in de dressing. Wanneer de wasplaats zich op een andere verdieping bevindt, wegens technische of praktische redenen, plaatst u de dressing liefst nabij de trap. Door een valluik met kokers te maken kan vuile kledij ook rechtstreeks in de wasplaats terechtkomen.

Toch wat hulp nodig?

Wat de dressing betreft, kun je zo over the top gaan als je zelf wilt: liever iets klassieks en sobers, of heb je graag elke mogelijke accessoire in de inloopkast? Dat kies je allemaal zelf! Een schrijnwerker kan jou helpen in het ontwerp en de plaatsing van jouw droomdressing! 

04/01/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?