Handige tips wanneer je een dekbed gaat kopen

Een nieuw dekbed kopen

Misschien besef je het niet eens, maar je brengt – zoals ieder van ons – wellicht enorm veel tijd door in je bed. Met gemiddeld acht uur slaap per nacht is dat toch ongeveer een derde van je leven. Het is dus erg belangrijk dat je bed een plek is waar je goed en comfortabel ligt. Wanneer je geen goeie nachtrust hebt, heeft dat meteen effect op je leven. Je voelt je moe, kunt je slechter concentreren en hebt snel last van irritatie. Herkenbaar? Misschien slaap je te lang onder hetzelfde dekbed en is het tijd om een nieuw exemplaar te kopen. In dit artikel geef ik je een aantal handige tips wanneer je een nieuw dekbed koopt.


Gastblogger Mirthe schrijft met veel plezier over woon- en interieurstyling. In het dagelijkse leven is zij vooral bezig met nieuwe woontrends.

Ontdek alle gastblogs op Homeproved of meld je zelf aan om te bloggen!


De maat van het dekbed

Het eerste waarover je moet nadenken is de maat van het dekbed. Als je in een tweepersoonsbed slaapt, lijkt het logisch om een tweepersoonsdekbed te kopen, maar dat is niet altijd het geval. Misschien heb jij het wel veel sneller warm dan je partner? Of steelt je partner de dekens weleens ’s nachts? Dan is het voor jullie wellicht beter om voor twee eenpersoonsdekbedden te kiezen.

Dan nog de maat van het dekbed zelf. Voor zowel de lengte als de breedte van het dekbed worden standaardmaten gebruikt. De standaardmaat van een dekbed is 140 centimeter. Gelukkig zijn er ook afwijkende maten. Die werden in het leven geroepen voor mensen die wat langer of zwaarder zijn. Wanneer je lichaamsomvang meer bedraagt dan 1 meter is het handig om een groter dekbed te nemen. Ook als je erg lang bent – meer dan 1m80 – is een langer dekbed fijner. Kies als lange man of vrouw bijvoorbeeld voor een dekbed van 220 cm. Wanneer je niet zeker bent welke optie het beste is voor jou, geldt: speel op veilig en kies het grotere dekbed. Een groot dekbed is fijner dan een te klein dekbed en je weet zeker dat je ’s nachts niet zult liggen rillen!

De warmteklasse

Wanneer je een donzen dekbed wil kopen, is de warmteklasse een belangrijke factor. De warmteklassse geeft aan in hoeverre het dekbed je lichaamswarmte isoleert. In Nederland zijn er vier warmteklassen. Warmteklasse 1 is het minst isolerend en wordt vaak in de zomer gebruikt. Warmteklasse 4 isoleert sterk en wordt vaak in de winter gebruikt. Klasse 2 en 3 zitten ertussenin.

Welke warmteklasse past bij jou? Stel jezelf deze vragen:

  • Heb je het snel koud? Of juist snel warm?
  • Staat het raam vaak open?
  • Staat de verwarming soms op in de slaapkamer?

Natuurlijk verschillen de seizoenen het hele jaar door en kan je ook een vierseizoenendekbed kopen. Dat is een dekbed in twee delen. In de zomer kun je een deel van het dekbed afhalen en slaap je dus lekker koel. Wanneer de koude dagen aanbreken kun je het andere deel van het dekbed eraan vastmaken, en slaap je zalig warm. Een vierseizoenendekbed biedt altijd zekerheid.

Een nieuw dekbed kopenDekbed kopen in dons?

Natuurlijk speelt het dons ook een belangrijke rol bij het dekbed. Hoe hoger de kwaliteit van het dons is, hoe meer je dekbed isoleert en hoe warmer je bed dus aanvoelt. De kwaliteit van dons wordt bepaald door de veerkracht en de grootte.

Tijk

De kans is groot dat je nog nooit van tijk gehoord hebt. Tijk is de stof die om de dons heen zit. De tijk wordt vaak van fijngewreven katoen gemaakt. Deze stof heeft de perfecte structuur omdat ze geen dons doorlaat, maar wel genoeg lucht, zodat je dekbed kan verluchten. Net zoals het dons speelt de kwaliteit van de tijk een belangrijke rol in je slaapcomfort. Goeie tijk is tegelijkertijd zowel licht als sterk en zorgt ervoor dat het dekbed goed over het lichaam heen valt.

 

30/11/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?