Een slaapkamer om in weg te dromen

Een slaapkamer om in weg te dromen

We hebben al vaker geschreven over de manieren waarop slaapkamerinrichting je nachtrust ten goede kan komen. Tel je echter nog altijd tot schaap 4358 en verder? Dan volgen hier nog wat extra tips voor een betere nachtrust.

Gebruik je slaapkamer voor slaap

Voor sommige mensen is een bed meer een zetel, zeker als je klein woont. Je eet er, je werkt er, je kijkt er naar de televisie, etc. Toch is dat niet zo’n goed idee, omdat je onderbewuste je bed met wakkere activiteiten gaat associëren. Hetzelfde geldt voor de rest van de ruimte: je combineert je slaapkamer beter niet met je kantoor, om maar iets te noemen. Ideaal gezien zou je je slaapkamer dus enkel en alleen gebruiken om in te slapen (en om de liefde te bedrijven, uiteraard), zodat je lichaam meteen doorheeft dat het bedtijd is.

Van blauw naar oranje naar zwart

We hebben hier al gezegd dat het belangrijk is om licht en geluid zoveel mogelijk uit je kamer te bannen. Het spreekt natuurlijk voor zich dat een rustige en donkere kamer het best slaapt. Kun je het niet laten om nog even op je laptop te zitten voor je gaat slapen? Dan kan dat nadelig zijn voor je nachtrust. Een abrupte overgang van een fel scherm met blauw licht naar een donkere kamer kan je slaap namelijk belemmeren. Onze tip is daarom om een gratis programmaatje als f.lux te installeren: na zonsondergang zal dat het blauw in je computerscherm geleidelijk verminderen, zodat het licht van je scherm je niet op onnatuurlijke wijze wakker houdt. De overgang naar slaap is op die manier veel minder abrupt. Beter nog: laat je gsm beneden liggen of zet hem uit, zodat je ’s nachts ook niet gestoord wordt door binnenkomende berichtjes. Ten slotte kun je proberen om voor het slapengaan een boek te lezen in plaats van nog even televisie te kijken bijvoorbeeld.

02/08/2017

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?