Elektrisch deken: pure verwennerij of beter ver-van-je-bed?

Elektrisch deken

Als je het type bent dat ’s avonds met koude voeten en een koude neus in bed kruipt totdat de buitentemperaturen naar een hoogzomerse 30 graden gaan, dan vraag je jezelf wellicht af of een elektrisch deken misschien een goed idee zou zijn. En als die optie nog niet bij jou was opgekomen, dan willen we ervoor wedden dat je partner er wél al aan gedacht heeft. Bewust of onbewust jaag je hem of haar elke nacht de stuipen op het lijf door je koude ledematen onder zijn of haar lijf te wriemelen in de hoop een beetje kostbare warmte te kunnen stelen.

De voordelen van een elektrisch deken

Aan het grootste voordeel hoeven we niet veel woorden vuil te maken: je zet het elektrisch deken simpelweg op voordat je gaat slapen en je kunt meteen onder een heerlijk warm ‘deksel’ kruipen. Za-lig. Bovendien zijn elektrische dekens allang niet meer de brandgevaarlijke dingen die ze vroeger wel waren. Ze verbruiken ook een pak minder dan hun voorgangers, waardoor er zelfs fans zijn die beweren dat ze een milieuvriendelijk alternatief vormen op een chauffage in de slaapkamer. (Dit voordeel verdwijnt natuurlijk als sneeuw voor de zon wanneer je een elektrisch dekentje gebruikt én de verwarming tegelijkertijd op volle toeren laat draaien.)

Elektrisch deken

Waarom een warmtedeken misschien toch geen goed idee is …

In een heerlijk warm bed kunnen kruipen is een groot voordeel dat misschien toch ook een schaduwkantje heeft. Want geef toe, wat is er nu gezelliger dan je partner of huisdier eens goed vast te pakken om op te warmen?

Elektrisch deken

Verder wordt je lichaam onvermijdelijk een beetje ‘lui’ als het zijn temperatuur niet zelf op peil moet houden én slaap je slechter in als je het te warm hebt. Dat laatste gaat waarschijnlijk in tegen je gevoel: je hebt het idee dat je nooit in slaap geraakt met ijsklompen van voeten, terwijl je je perfect kunt inbeelden dat het heerlijk soezelt onder een warm elektrisch deken … Think again! Als je ’s ochtends opstaat, is je lichaam het koudst, waardoor je lichaamstemperatuur net moet dalen als je je lijf in slaapmodus wil krijgen. Dit is bijvoorbeeld ook de reden waarom een heet bad vlak voor het slapengaan een prima idee is: zo drijf je je lichaamstemperatuur kunstmatig op, waardoor die weer een grotere duik neemt in je frisse slaapkamer en je makkelijker in dromenland geraakt.

Elektrisch deken

 

07/05/2017

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?