Een houtlook met keramisch parket? Dit moet je op voorhand weten!

Een woonkamer met houtlook dankzij keramisch parket

Hou jij ook van de warme, gezellige sfeer die enkel een houten vloer kan creëren? Maar niet van de nadelen… parketvloeren kraken, krimpen en vragen immers veel onderhoud. Een keramisch parket combineert the best of both worlds: de natuurlijke feel van hout, maar met het onderhoudsgemak van een tegel. Dit moet je weten over een houtlook met keramisch parket!

Zie jij het verschil met parketvloer?

Keramisch parket is haast niet te onderscheiden van de houten variant: het bootst zowel het patroon als de structuur van hout na. Maar toch is elke vloer uniek.

Keramisch parket onder sofa en tapijt
Fan van een houtlook? Met keramische tegels kan je alle kanten uit!
 • Allereerst, kan je kiezen uit verschillende motieven: ga voor voor de look van eik, beuk of tropisch hardhout? En voor een lichte tint of een uitgesproken donkere parket?
 • Ook door het patroon van de vloertegels, kan je een hele andere uitstraling creëren: een speels visgraatverband of klassiek halfsteensverband? Jij kiest!
 • Tot slot kan je ook gaan spelen met het formaat van de tegels: lang en breed of juist vierkant. Hou er wel rekening mee dat de lengte van de tegel een invloed heeft op de prijs. Lange tegels zijn moeilijker te produceren omdat ze kunnen krommen tijdens het bakproces en zijn dus iets prijziger.

De nadelen van een houten vloer verdwijnen bij keramiek

Een houten vloer maakt je huis meteen een heel pak gezelliger, maar is wel minder eenvoudig te onderhouden dan een tegelvloer. Keramisch parket is dus dé oplossing als je veel belang hecht aan onderhoudsgemak: keramiek is slijtvast & krasvast, maar kraakt, scheurt en verkleurt niet. Daarnaast hoef je keramisch parket niet elk jaar met was of olie inwrijven om hem mooi te houden, terwijl dat wel noodzakelijk is bij een parketvloer.

Keramisch parket voor een houtlook in de woonkamer

Wist je trouwens ook dat keramische tegels:

 • perfect te combineren zijn met vloerverwarming: de warmte van de vloerverwarming dringt goed door de vloer.
 • niet zullen krimpen. Je hoeft dus niet te vrezen dat je vloer met houtlook scheef zal trekken.
 • vochtbestendig zijn. In tegenstelling tot een parket- of laminaatvloer, kun je een houtlook met keramisch parket bekomen in eender welke ruimte: van de woonkamer tot de badkamer! Meer weten over een houten vloer in de badkamer? Lees hier onze tips.
 • ook beschikbaar zijn als wandtegels. Je hoeft je dus niet te beperken tot de vloer!

Goed om te weten: wat keramisch parket minder interessant maakt

Al helemaal overtuigd van een keramisch parket? Terecht, gezien de vele voordelen! Toch zijn er jammer genoeg ook een aantal nadelen aan verbonden, die je best op voorhand kent. Keramisch parket

 • is duurder in aankoopprijs dan een houten parket. 
 • moet verankerd worden. Dat wil zeggen dat het achteraf moeilijk uit te breken is. Niet ideaal dus als je regelmatig van interieur verandert.
 • moet een perfect vlakke en stabiele ondergrond hebben. Bij renovaties, kan dat soms een hele karwei zijn.
 • isoleert minder goed dan hout. 
 • voelt kouder aan dan een echte houten vloer. Het is dus aangeraden om keramisch parket te combineren met vloerverwarming. 

Houtlook met keramisch parket: wat mag dat kosten?

Houtlook met keramisch parket in badkamer
Ook in je badkamer is een houtlook
met keramisch parket een echte eye-catcher.

Keramisch parket vind je al voor €15 euro per vierkante meter (excl. plaatsing en voegmateriaal). Voor een kwalitatieve tegel mag je al gauw op prijzen tussen de €35 en €120 per m2 rekenen. Veel hangt natuurlijk af van jouw smaak: welk patroon, formaat, dikte, enz. je kiest. Schakel zeker een vakman in om je keramisch parket te leggen: het is immers niet eenvoudig om de vloertegels te leggen en dankzij de hulp van een professional ben je zeker van een perfect egaal resultaat!

06/09/2018

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?