Drie tips om de perfecte matras te kiezen

groen bed

Last van slaapproblemen of zijn je spieren altijd stram als je opstaat? Dat zou wel eens aan je matras kunnen liggen! Misschien is die verouderd, past die niet bij jouw lichaam, is die te hard/zacht … Dankzij deze 3 tips heb jij in no time de perfecte matras voor jouw slaapcomfort gekozen.

Tip 1: gewicht verdelen

Traagschuim matras, latex matras, koudschuim matras … er bestaan haast 1001 soorten. Op een gemakkelijke manier het ligcomfort van je bestaande bed verhogen, doe je dan weer met een topdekmatras.

topdekmatras

Maar hoe weet je of je een goede matras hebt of niet? De algemene basisregel is: je volledige gewicht wordt goed verdeeld én ondersteund, zonder de doorbloeding af te knellen. Je moet dus van kop tot teen comfortabel liggen en de matras zachtjes voelen.

Tip 2: uitgebreid testen

Een matras zoeken kost wel even tijd: je moet zeker weten wat wel of niet bij jou past. Even een paar seconden op een matras gaan liggen, is dan ook niet genoeg: reken hier minstens 15 minuten voor. Ga dus eens een hele namiddag ontspannen in een matrassenwinkel. ;-)

matrassenwinkel

Door minimum een kwartiertje op een matras te liggen, voel je pas écht hoe goed (of slecht) de matras ligt. Vergeet zeker niet om verschillende slaaphoudingen aan te nemen.

Bonustip: koop alleen een matras die een zogenaamde proeftijd heeft. Dat betekent dat je de matras na een aantal weken – wanneer je die dus uitgebreid hebt getest thuis – alsnog kunt omruilen voor een andere.

Tip 3: de ideale hardheid

Een van de belangrijkste dingen om op te letten als je een matras kiest, is de hardheid. Zowel een te harde als te zachte matras zorgen voor lage rugpijn, stramme spieren en een afgeknelde bloeddoorstroming. Dat klinkt niet als een aangename nachtrust!

hardheid matras groot bed

Idealiter kies je voor een stevige matras die het gewicht goed verdeelt, en waar je schouders en heupen de mogelijkheid hebben om in te zakken. Ben je niet zo’n fan van een harde matras, maar wil je niet inboeten op comfort? Kies dan eentje uit traagschuim, dat geeft een iets zachter gevoel.

Bonustip: zorg voor een goede temperatuur

We sluiten dit artikel af met een wist-je-datje: wist je dat … een matras goed moet kunnen ventileren?! ’s Nachts verlies jij vocht, en dat mag natuurlijk niet zomaar in je matras blijven zitten. Anders krijg je schimmels! Hoe je ervoor zorgt dat de ventilatie in je matras optimaal blijft? Door je verwarming ’s nachts wat lager te draaien. En uiteraard houd je je matras proper door die af en toe eens te reinigen.

bed matras
01/05/2020

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?