Slaap zacht … of hard? Zo kies je de juiste matras!

Een matras gaat gemiddeld tien jaar mee. Het is dus van groot belang dat je een goed model kiest. Dé perfecte matras bestaat niet. We verschillen allemaal in lichaamsbouw en slaaphouding, en die aspecten zijn net heel belangrijk bij het kiezen van een matras. Toch kunnen we enkele algemene richtlijnen meegeven. Hierop moet je letten bij het kiezen van een matras.

Deze factoren zijn belangrijk bij het kiezen van je matras

Een goede nachtrust is essentieel. Slecht slapen of maar niet in slaap geraken is een nachtmerrie. Heb je er al eens aan gedacht om van matras te veranderen? Deze factoren zijn belangrijk bij het kiezen van een matras:

1. Je lichaamsbouw

Voor een goede nachtrust is het belangrijk dat je hele lichaam voldoende ondersteund wordt. Personen met een holle rug kiezen dan ook beter voor een iets zachtere matras, zodat je holte wordt ‘opgevuld’.

2. Je gewicht

De heupen en schouders zijn de drukpunten van je lichaam die goed ondersteund moeten zijn. Wanneer je slaapt, moet je wervelkolom recht blijven. Iets zwaardere mensen zijn dan ook meer geholpen met een stevige matras, zodat ze niet te diep wegzakken. Weeg je maar rond de zestig kilo, dan kan je juist wel lekker doezelen op een zachte matras. Gelukkig bestaan er tegenwoordig bedsystemen met twee bedhelften, zodat jij en je partner elk een matras op maat kunnen aanschaffen. Her side, his side – zoiets.

3. Je slaaphouding

Ben jij een buikslaper? Dan ben je zeker geen uitzondering, maar het is wel de minst gezonde slaaphouding. Als je op je buik ligt, wordt je rug namelijk onvoldoende ondersteund. Als je matras dan nog eens te zacht is, sta je zeker op met een pijnlijke rug. Ook rugslapers liggen best iets harder. Maar ook weer niet té hard, anders krijgt de onderrug geen steun. Slaap je op je zij, dan zul je snel pijn ondervinden op een harde matras, maar ook een matras waarin je te hard wegzakt, geeft onvoldoende steun.

 

Conclusie: Hoe stevig of hoe zacht je matras moet zijn, wordt bepaald door je lichaamskenmerken. Hou hier zoveel mogelijk rekening mee, want een goede nachtrust is goud waard! Slaap zacht …

13/05/2017

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?