Eerste hulp bij samenwonen: 4 tips voor je interieur én je relatie

samenwonen

Ruzie tussen koppels in de Ikea: het is ongetwijfeld een dankbaar onderwerp voor psychologen. Mevrouw is dol op Scandinavisch design in pastelkleuren, terwijl Mijnheer zweert bij een comfortabele sofa in bruin leer om op zijn Playstation te spelen. Het cliché is dichter bij de waarheid dan je zou hopen … Hoe kun je de smaken van twee verschillende mensen met elkaar verzoenen? Een prangende vraag voor wie voor het eerst gaat samenwonen.

1.  De kunst van het compromis

Traditioneel zijn het de dames die zich over de inrichting van het interieur buigen, al komt daar stilaan verandering in. Vandaag zijn er steeds meer mannen met duidelijke voorkeuren op het gebied van architectuur, inrichting en decoratie. Misschien slecht nieuws voor vrouwen die dachten dat ze op dat domein ‘heer en meester’ waren. Wat jullie voorkeuren ook zijn, luister naar de ander en naar zijn of haar ideeën. Misschien kun je zelfs aangenaam verrast worden.

2. Kies neutrale achtergronden

samenwonen

Als jullie beiden totaal verschillende smaken hebben, kies je voor de belangrijkste muren in je woning het best geen al te uitgesproken kleuren. Als je elke dag moet ontbijten in een pistachegroene kamer, terwijl je die kleur écht haat, zal dat enkel tot conflicten leiden.

Zijn jullie daarentegen beiden tuk op een welbepaalde kleur, dan is er uiteraard niets dat jullie tegenhoudt om toch een felle of een speciale kleur te kiezen.

3. Mix & match

Kan een fan van eigentijds design samenwonen met een liefhebber van brocante? Wel als jullie het principe ‘mix & match’ toepassen. Een voorbeeld? Zet een vaas met bloemenmotief op een designmeubel met uitgepuurde lijnen. Het meubel alleen kan wat koel overkomen, terwijl de vaas op zich misschien doet denken aan het huis van je grootmoeder. Maar tesamen worden ze als bij wonder bijzonder trendy.

4. Samenwonen? Wees niet te rigide

Een interieur hoeft niet eeuwig hetzelfde te blijven. Het is dus niet omdat er nu een bepaalde vaas op een kast staat, dat die daar tot het einde der tijden moet blijven staan. Kun je je niet helemaal vinden in de interieurbeslissingen van je partner? Heb dan op z’n minst een beetje geduld

10/11/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?